Tunnistatko itsesi? Nämä ovat yleisimmät riippuvuudet

03.07.2012 15:15 - Senni Loikala

Discovery Fit & Health -sivusto ottaa esille addiktioita, jotka ottavat vallan monien elämästä.  

Addikteja leimaa yleensä heikentynyt kontrollin puute hallita omia mielihalujaan. Riippuvuussuhteessa elävä ihminen ei pysty muuttamaan käyttäytymistään, vaikka siitä koituvat seuraukset saastuttaisivat koko hänen elämänsä.

Taipumus pakonomaisiin riippuvuussuhteisiin on perinnöllistä. Tunnetko ketään, joka kärsisi jostakin näistä addiktioista?

1. Läheisriippuvuus ilmenee useissa eri muodoissa. Toiset ripustautuvat yhteen ihmiseen ja heille on välttämätöntä olla kuin paita ja peppu. Toiset taas pörisevät kukasta kukkaan, sillä he janoavat ikuisesti ensihuuman ihanaa mettä. 

2. Nettiaddiktiosta puhutaan, kun ihminen liikkuu virtuaalimaailmassa vähintään 38 tuntia viikossa eli 5,5 tuntia päivässä. Raja normaalin netin käytön ja addiktion välille on piirretty sen olettamuksen perusteella, että ihminen kuluttaa keskimäärin 16 tuntia vuorokaudesta nukkumiseen ja työn tekemiseen. Tällöin 5,5 tunnin addiktiorajan jälkeen muulle elämälle jää aikaa vain kolmisen tuntia.

3. Pica-oireyhtymän omaava ihminen tuntee pakonomaista tarvetta syödä käsittämättömiä asioita. Näitä ovat esimerkiksi multa, lasi ja puu. Tutkijat ovat arvelleet, että kyseessä on alitajuntainen yritys hankkia niitä mineraaleja, jotka puuttuvat ihmiskehosta. Erikoiset mieliteot ovat yleisiä erityisesti raskaana olevilla naisilla.

4. Työnarkomania-tapauksissa on riippuvuus kasvattanut juurensa syvälle addiktin aivotoiminnan syövereihin. Addiktiota ei poista työn tai työpaikan vaihtaminen, sillä riippuvuudessa on kysymys pakonomaisesta tekemisestä eikä siitä, mitä addikti tekee.

5. Kahviaddiktin yrittäessä lopettaa kofeiinipitoisten juomien nauttimisen vieroitusoireina seuraa yleensä päänsärkyä, väsymystä, levottomuutta, rintakipuja ja pahoinvointia.

Muita addiktioita ovat esimerkiksi himo niihin ruokiin, joille on allerginen, sekä säännölliset vierailut kauneuskirurgin veitsen alla.

Lähde: Discovery Fit & Health

Kilpailut

Uusimmat