Mitä yhteistä on apinoilla ja olympiavoittajilla? Lue vastaus

07.08.2012 15:15 - Eeva Rajala

Kun olympiaurheilijat Michael Phelps ja Usain Bolt juhlivat olympiavoittojaan, ovat he uskomattoman lähellä apinoita.

Tuoreen tutkimuksen mukaan urheilijat tuulettavat huippusuorituksiaan samalla tavoin kuin esimerkiksi apinat esittävät omia hyviä saavutuksiaan ja paikkaansa hierarkiassa. Kummankin lajit tuuletustyyleihin kuuluvat muun muassa käsien heiluttelu ilmassa, hyppiminen tasajalkaa ja kämmenten nyrkkiin laitto.

Evolution and Human Behavior -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että olympiaurheilijoiden tuuletustyylin juuret ovat kädellisten ei-ihmisten visuaalisessa kommunikaatiossa. Käsien liikkeet vaikuttavat tekijän lisäksi myös katsojaan. Päätutkija, psykologian professori David Matsumoto kertoo Discoverylle, että esimerkiksi käsien nyrkkiin laittaminen ja rinnan esiin työntämisen saavat yksilön näyttämään suuremmalta ja vahvemmalta.

Tämänlainen voittoisa liikehdintä lisää samalla testosteronia ja vähentää kortisolin eli stressihormonin tasoja. Se myös lisää voiman ja riskien sietokyvyn tunnetta.

- Voitonilmaukset viestittävät saavutuksesta, mikä toisaalta viestittää valta-asemasta ja edesauttaa lisääntymismenestystä, Matsumoto selventää.

Mahtaako tämä siis selittää samalla myös sen, että olympiakylään on rahdattu yli 100 000 kondomia?

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat