Leviääkö uusi eläinlaji Suomeen? Tuhatkiloisia villibiisoneita nähty jo Karjalassa!

11.12.2012 19:45 - Mikko Räsänen

Visentit eli eurooppalaiset biisonit ovat tuttu näky Korkeasaaressa. Tulevaisuudessa on mahdollista, että yli tuhat kiloa painavaan jättihärkään voi törmätä Suomen luonnossa.

Kookkain Suomessa elävä eläin on hirvi, joka voi kasvaa yli 600-kiloiseksi. Tulevaisuudessa Suomen suurimman eläimen tittelin saattaa saada nimiinsä visentti eli eurooppalainen biisoni.

Visentit olivat aikanaan yleisiä ympäri Eurooppaa. Yli tuhatkiloisiksi kasvavat härät metsästettiin kuitenkin sukupuuton partaalle. Luonnosta kanta katosi jo kokonaan, mutta eläintarhoissa visenttejä oli niin paljon, että tarhabiisonien avulla kanta on voitu elvyttää ja visenttejä palauttaa luontoon muun muassa Venäjällä, Puolassa, Tanskassa ja Espanjassa.

Tulevaisuudessa visenttejä saattaa nähdä myös Suomen metsissä. Venäjällä yksi visenttien istutusalueista on nimittäin ollut Pietarin itäpuolella sijaitseva Vologdan alue. Vaikka olosuhteet siellä ovat varsinkin talvisin ankarat, ovat härät pärjänneet luonnossa ilman ulkopuolista ruokintaa.

Kanta on myös alkanut kasvaa ja eri lähteiden mukaan visentit ovat levittäytyneet lounaaseen Karjalan tasavaltaan. Jos kanta jatkaa vielä kasvuaan ja leviämistään, lienee vain ajan kysymys, milloin jättihärät ylittävät Suomen rajan. Lähimmät visenttihavainnot on tehty Viipurin vieressä sijaitsevassa Muolaassa sekä Hiitolasta, joka on vain 30 kilometrin päässä Suomesta.

Vaikka ajatus Pohjois-Amerikkalaisen biisonin näköisistä valtavista häristä Suomen luonnossa tuntuu oudolta, ei visentti lopulta olisi täysin vieras eläin tällä seudulla. Esihistoriallisina aikoina visenttejä on nimittäin saattanut liikkua Suomessakin. Jatkosodan aikana suomalaissotilaat löysivät Karjalan Syväriltä visentin luita, jotka olivat 2000-8000 vuotta vanhoja. 

Tämä näky voi olla tulevaisuutta myös Suomen luonnossa.

Visentti voi painaa yli tuhat kiloa.

Lähde: Wikipedia

Uusimmat