Hurja luku! Isovanhempien lastenhoitoapu säästää vuosien aikana rahaa yksiön hinnan verran

18.01.2013 17:45 - Niina Jokiaho

Isovanhemmat ovat monille lapsiperheille korvaamaton apu. He auttavat kuljetuksissa, hakevat ja vievät päiväkotiin ja tulevat hätiin kun lapsi on kipeä.

Harvat isovanhemmat pyytävät avustaan muuta kuin sanallisen kiitoksen. Onhan lastenlasten kanssa vietetty aika tärkeää myös heille. Monet papat ja mummut ovat jo oman työuransa päättäneitä tai ainakin sen loppupuolella joten aikaa ja halua viettää lasten kanssa aikaa on.

Mutta jos leikitellään ajatuksella siitä, kuinka paljon isovanhempien lastenhoitoapu maksaisi reaalihinnoissa, kertyy summasta muutamassa vuodessa huikea summa.

Briteissä tehdyn selvityksen mukaan isovanhemmat hoitavat lasta noin 5 600 tuntia siihen mennessä, kun lapsi menee kouluun 5-vuotiaana. Tuntimäärä on laskettu sen mukaan, että isovanhemmat hoitavat lasta noin 16 tuntia viikossa ja loma-aikoina jopa enemmän.

Suomessa tilapäistä lastenhoitoapua tarjoaa useampia yritys tai yhteisö. Hoitoavun hinnat vaihtelevat 8,20 - 33 euron välillä. Hinnat vaihtelevat sen mukaan, kuinka pitkäksi hoitoaika sovitaan. Lisäksi hinnassa otetaan huomioon, tekeekö hoitaja kotona myös muita kotitöitä kuin lastenhoitoa.

Näillä summilla laskettuna suomalaiset mummot ja papat ovat iso apu myös rahallisesti. Keskimäärin hoitoajat ovat brittiperheistä poiketen lyhyempiä, mutta useissa perheissä isovanhemmat saattavat olla lapsenlapsen kanssa juurikin tuon 16 tuntia - esimerkiksi muutaman tunnin joka ilta- tai aamupäivä vanhempien ollessa töissä.

Joissain perheissä isovanhemmat hoitavat lapsenlastaan myös pidemmän yhtäjaksoisen ajan esimerkiksi silloin, kun esikoinen on pieni, perheen toinen lapsi syntyy pian eikä päiväkotipaikkaa haluta ottaa lyhyeksi ajaksi.

33 euron tuntipalkalla laskettuna vanhemmat säästävät isovanhempien avulla 6 vuodessa yhden helsinkiläisyksiön verran - 164 736 euroa. Halvimman taksankin mukaan laskettuna summa on lähempänä 50 000 euroa.

Hoitoapu 3 tuntia/vko, 6 vuotta
taksa 8,20 e - yhteensä n. 7675 euroa
taksa 33 e - yhteensä 30 888 euroa

Hoitoapu 10 tuntia/vko, 6 vuotta
taksa 8,20 e - yhteensä 25 584 euroa
taksa 33 e - yhteensä 102 960 euroa

Hoitoapu 16 tuntia/vko, 6 vuotta
taksa 8,20 e - yhteensä n. 40 934 euroa
taksa 33 e - yhteensä 164 736 euroa

Lisää tietoa lasten tilapäisistä hoitoavuista muun muassa täältä:

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Väestöliitto
Hoivanet

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat