Ankerias uhkaa kadota Suomesta - kanta romahtanut 99 prosenttia!

11.03.2013 17:15 - Mikko Räsänen

Itämeren ankeriaskannat ovat romahtaneet todella nopeasti. Huolestuttavaa on se, ettei syytä romahdukselle tiedetä.

Viikonloppuna GoExpo -messuilla järjestetyssä Vastuullisen kalastuksen seminaarissa puhunut kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen kertoi, että lohikalojen lisäksi yhden kalalajin kanta on romahtanut todella nopeasti.

- Itämereen nousee ankeriaita enää yksi prosentti siitä määrästä, mitä vielä 80-luvulla nousi, Lehtonen kertoi.

Ankerias on monien pitämä ruokakala, ja se on kilohinnaltaan yksi Suomen arvokkaimmista kalaherkuista. Jatkossa ankeriaan arvo noussee entisestään, sillä kantojen romahtamisen takia sen saatavuus saattaa heiketä. Huolestuttavaa ankeriaan katoamiselle on se, että syytä kannan romahdukseen ei tiedetä. Syyksi on esitetty liian tehokasta pyyntiä, ympäristömyrkkyjä, loiseläimiä, luontaista kannanvaihtelua ja myös Golf-virran pohjoisreunan siirtymistä aiempaa pohjoisemmaksi.

Vuonna 2010 kalojen uhanalaisuusluokituksia tarkistettaessa ankeriaan uhanalaisuus nostettiin luokkaan "erittäin uhanalainen". Luonnonvaraiset ankeriaat ovat käyneet Suomessa jo niin harvinaisiksi, että nykyään lähes kaikki Suomen sisävesien ankeriaista ovat istutuksista peräisin.

Vaikka ankerias on ollut niin arvostettu ruokakala, että se istutuksetkin aloitettiin Suomessa jo yli sata vuotta sitten, tiedetään ankeriaiden elintavoista yhä yllättävän vähän. Esimerkiksi ainoa ankeriaiden tunnettu lisääntymisalue sijaitsee Atlantin Saragassonmerellä. Kaikki ankeriaat lähtevät sukukypsiksi tultuaan vaellukselle sinne, mutta edelleenkään ei tiedetä niiden tarkkaa vaellusreittiä tai sitä, miten ankeriaat suunnistavat perille.

Messuilla kerrottiin muista Suomen kalakantojen ongelmista ja tilanne on joidenkin lajien suhteen vielä hälyttävämpi kuin ankeriaan kohdalla. Lue lisää aiheesta täältä.

Lue lisää ankeriaista Riista- ja kalantutkimuslaitoksen sivuilta täältä.

Kilpailut

Uusimmat