Muroja päivälliseksi – nuoret aikuiset eivät enää laita ruokaa

14.03.2013 15:45 - Reetta Haverinen

Kiireinen ja hektinen elämäntyyli laittaa nuoren aikuisväestön suosimaan välipalamaisia lounaita, mikroaterioita ja pikaruokaa.

Nuori työssäkäyvä aikuisväestö elää käytännössä pikaruuan, täytettyjen voileipien ja pikanuudeleiden voimalla. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan työssä käyvät nuoret aikuiset kokkaavat kotonaan vain kerran viikossa. Arviolta yksi neljästä tutkimukseen osallistuneesta korvaa illallisensa kulhollisella muroja, koska ei vain jaksa kokata itselleen ravitsevampaa ateriaa työpäivän jälkeen.

Perheettömät työssäkäyvät aikuiset näkevät ruuan lähinnä vain polttoaineena, joka pitää heidät hengissä, eivätkä niinkään yhtenä päivään kuuluvana rauhoittumishetkenä, jolloin syödä ravitseva ja maukas ateria.

Tutkimus osoittaa, että nuoret aikuiset ovat liian kiireisiä ja stressaantuneita, etteivät malta uhrata aikaa tai edes ajatusta illalliselle. Sen takia onkin helppoa lämmittää valmisruoka-annos mikrossa tai hakea patonki lähikioskilta. Valitettavasti suosituimmat pikaruuat, kuten piiraat, pizzat ja ranskalaiset ovat samalla myös epäterveellisiä. Monet unohtavat, että niille löytyy myös terveellisempiä vaihtoehtoja.

Kahdeksan kymmenestä tutkimukseen osallistuneesta aikuisesta kuitenkin myöntää, että he yrittäisivät laittaa ruokaa useammin, jos vain saapuisivat kotiin aikaisemmin. Suurin osa kertoo kuitenkin palaavansa töistä kotiin vasta iltaseitsemän jälkeen.

Kaksi kolmesta vastaajasta kertoo olevansa niin uupunut päästyään töistä kotiin, ettei edes jaksa ajatella ruuanlaittoon ryhtymistä. Energiaa riittää ainoastaan siihen, että jaksaa heittää valmislasagnen mikroon ja kääntää lämmityksen päälle.

Kiireinen ja työntäyteinen elämäntyyli ei ainoastaan aja huonoihin ja nopeisiin ateriavalintoihin, vaan myös ruoka-ajat ja niiden säännöllisyys kärsivät. Monet jättävät aamiaisen ja lounaan välistä ja päivät vierähtävät huomaamatta ilman ainuttakaan kunnon ateriaa.

Harbour Salmon Co Infusions- yhtiön tiedottajan Geoff Cormackin mukaan perheettömille työtä paiskiville aikuisille ruuanlaittaminen ja terveellisesti syöminen on varmasti haastavaa. Ja vaikka aikaa ja halua ruuanlaittoon joskus olisikin, monet eivät sitä osaa. Cormack kuitenkin muistuttaa, että on silti olemassa monia nopeitakin keinoja kasata itselleen ravitseva ateria ilman stressiä ja sotkua.

Lähde: DailyMail

Kilpailut

Uusimmat