Kumpi sattuu enemmän, synnytys vai potku kiveksiin – ikuisuuskysymys selvitettiin?

27.04.2013 12:45 - Katariina Näreaho

Asiasta on kiistelty jo aikojen alusta. Ratkaisua ongelmaan on kuitenkin hyvin vaikea saada, sillä molempia kipuja ei voi tuntea yksi ja sama henkilö.

Siinä missä naisten synnytys kestää tunteja kiveksiin potkaisu on kuin silmänräpäys. Tämä ei kuitenkaan syrjäytä sitä tosiasiaa, että kipu on molemmissa hyvin voimakasta.

Suosituista tiedevideoistaan tunnetut Mitchell Moffit ja Gregory Brown tiedetään paremmin nimellä AsapSCIENCE. Kaksikko pyrkii selventämään tieteellisiä asioita videoillaan niin nopeasti kuin mahdollista - ja kaikki tämä selkokielellä.

Yksi tuoreimmista aiheista on ikuisuuskysymys: Kumpi mahtaa sattua enemmän, synnyttäminen vai "munille" potkaisu? Naiset ja miehet kun eivät voi tuntea näitä molempia asioita.

Alussa videolla korjataan luulot kivun mittayksiköstä, jonka väitetään olevan del. Internetissä kiertää huhu, jonka mukaan ihminen sietää vain 45 del-mittayksiköllistä kipua. Silti synnytyksessä nainen tuntee kipua 57 del verran, joka on sama kuin 20 luuta murtuisi yhtä aikaa. Toinen väite on, että potku kiveksiin tuntuu yli 9 000 del verran.

- Ensinnäkin, sellaista mittayksikkö kivulle, kuin del, ei ole olemassakaan.Kivulle on kutienkin löydetty aikoinaan mittayksikkö nimeltä dol, joka tulee latinankielisestä sanasta dolor (kipu), miesääni kertoo videolla.

Kipuja on erilaisia, äkkinäisiä ja pitkään kestäviä. Kipu on lisäksi hyvin yksilöllistä ja siihen vikuttaa useampi eri tekijä. Esimerkiksi sen hetkinen mielentila, ympräistö, kivun aiheuttaja ja niin edelleen. Toinen ihminen voi sietää kipua toista paremmin.

Videolla käsittellään myös sitä, miten kipu esiintyy kiveksissä ja synnytyksen aikana. Eroavaisuuksia ja yhteneväisyyksiä löytyy. Silti Moffitin ja Brownin johtopäätös on tasapeli, vaikka tapaukset ovatkin täysin erilaisia. Molemmat sattuvat, ja paljon!

Katso alta video, jossa asia selvitetään juurta jaksaen piirrosten avulla.

Lähde: AsapSCIENCE

Kilpailut

Uusimmat