Kasvata lapsestasi menestyjä: vauvalle puhuminen kannattaa!

14.06.2013 15:15 -

Tutkimusten mukaan sikiö rupeaa tunnistamaan äidin äänen jo noin 27-viikon ikäisenä ja sen sydämenlyönti rauhoittuu kuullessaan tutun äänen. Hämmästyttävä tieto on myös se, että kohdussa olevat pienokaiset oppivat jopa itkemään kulttuurien välillä vaihtelevien puhetyylien intonaatiolla.

Bristolin yliopiston professori Sue Roulstone painottaa, että mitä aiemmin lapsille aloitetaan puhumaan, sitä paremmat ja turvallisemmat lähtökohdat lapsi saa myöhempää elämää varten.

- Lapsille, joille puhutaan useasti ennen kahta ikävuotta menestyvät paremmin koulussa matematiikassa ja lukuaineissa. Eli näiden lasten looginen päättelykyky on huomattavasti muita edellä. Olemme myös huomanneet tutkimuksissamme, että huonot kieli- ja lukutaidot omaavilla teini-ikäisillä on suurempi riski ajautua rikollisiin toimintoihin myöhemmällä iällä, Roulstone kertoo.

Brittiläisen Tracey Blackin kirjoittamassa kirjassa nainen kertoo, että hänen kahden pienen lapsensa puhekyvyt ovat jo nyt ikätovereitaan vuosia edellä ja, että hänen luomansa tekniikan avulla jopa neliviikkoinen vauvakin alkaa rupattelemaan takaisin.

- Pikkulapsille kannattaa viestittää eleillä asioista, mitä parhaillaan tapahtuu. Kommentoi ja osoita selkeästi käden liikkeellä, mitä lapsi tekee. Alle vuoden ikäisille vauvoille tulee puhua hitaasti ja selkeästi. Katso vauvaa silmiin ja yksinkertaista pitkä lause muutamaan sanaan. Älä kysy, että haluaako vauva mehua. Sen sijaan ole johdonmukainen ja sano vain mehu-sana. Jatkuvat toistot takaavat onnistuneen lopputuloksen, Black painottaa.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat