4 työkaverityyppiä, joista sinua ei ole varoitettu

22.09.2013 17:15 - Laura Sulkava

Minkälaisista työkavereista sinua ei ole varoitettu?  

Uuteen työpaikkaan ensimmäistä kertaa astuessa työkaverit ovat yksi iso massa. Massan seasta alkaa paljastua yksilöitä, jotka jakautuvat ajan kanssa erilaisiksi stereotyypeiksi. Seuraavista henkilötyypeistä sinua todennäköisesti ei ole varoitettu, mutta varautumalla etukäteen heidän kanssaan toimimisen voi kääntää jopa vahvuudeksi.

1. Oman tien kulkija

Henkilö keksii mielestään hyvän idean ja yrittää puskea sen läpi, vaikka hänelle selvitettäisiin useita kertoja miksi se ei toimi. Vielä usean kymmenen viestin ketjun jälkeen, hän ei osaa päästää irti loistavasta innovaatiostaan, koska näkee sen ainoana toimivana vaihtoehtona.

Henkilön kanssa toimeen tuleminen saattaa vaatia tukea esimieheltä, joka voi sanoa painavimman sanan. Ainoa tapa yrittää itse sopeutua tilanteeseen, on pitää hermot kurissa ja pyrkiä ottamaan aiheisiin vain tarvittava määrä kertoja, koska keskustelu kääntyy helposti eipäs-juupas-linjalle.

2. Takinkääntäjä

Olette olleet kavereita alusta lähtien ja viettäneet aikaa myös töiden ulkopuolella. Tulee hetki jolloin kyselet myöhästyneen työprojektin perään. Palkaksi huomiosta hän jakaa salaisuutesi muille ja haukkuu selän takana. Huomaat pian selitteleväsi muille työkavereillesi, että olet oikeasti ihan hyvä tyyppi.

Raivoaminen pahentaa tilannetta, joten kannattaa yrittää pysyä rauhallisena ja jättää kommentit huomioimatta. Ajan kanssa muut huomaavat, että hän on keksinyt tarinat. Tilanteesta voi kertoa esimiehelle, mutta kannattaa yrittää pitää tunteet loitolla ja selittää tilanne mahdollisimman objektiivisesti. Tämän jälkeen on hyvä yrittää unohtaa tapahtumat.

3. Ylityöllistetty nuori

Harjoittelijat ja assistentit ovat tunnetusti alipalkattuja ja ylityöllistettyjä. Heillä ei ole varaa sanoa vastaan ja he joutuvat tekemään enemmän kuin jaksavat. Vierestä katsominen saattaa olla raskasta.

Ylityöllistettyä voi yrittää auttaa esimerkiksi tutkimalla mistä hänen työtaakkansa koostuu. Todennäköisesti henkilö ei laiskottele vaan on hukkumassa työpyyntöihin. Hän ei uskalla sanoa ihmisille ei, joten on hienoa, jos joku muu pitää hänen puoliaan. Parhaiten siis autat, joko ottamalla osan töistä kontollesi tai keksimällä keinon vähentää työtaakkaa.

4. Paras pomo, joka unohtaa johtaa

Ensimmäisen viikon jälkeen pomo vaikuttaa maailman parhaalta mahdolliselta. Muutaman viikon jälkeen havaitset, että kaikki on hauskaa, mutta hän ei osaa johtaa. Työkaverisi kertovat sinulle kaiken tiedon ja vastaavat kysymyksiisi, kun esimies on teillä tietämättömillä.

On mahdollista, että esimies on todella kiireinen eikä siksi ole ikinä tavoitettavissa. Rohkeaa on ottaa itse selvää asioista ja kehitellä päässä mahdollinen vastaus, jonka voi sitten esittää esimiehelle "Olen suunnitellut tekeväni näin...". Osoitat toiminnallasi aloitteellisuutta ja saat tulevaisuudessa enemmän vastuuta ja luottamusta.

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat