Nukkuma-asentosi paljastaa, oletko luuseri vai menestyjä

13.11.2013 16:00 - Katariina Näreaho

Töiden paiskiminen, oma-aloitteisuus ja riittävä uni eivät määrittele yksinään menestystä. Tutkijoiden mukaan myös nukkuma-asennolla on hyvin suuri merkitys.

Harvard Business Schoolin apulaisprofessori Amy J.C. Cuddyn mukaan sikiöasennossa nukkuvat eivät etene urallaan yhtä hyvin kuin muut. Tutkimuksissa on havaittu, että noin 40 prosenttia ihmisistä nukkuu tässä asennossa ja se on etenkin herkkien ja emotionaalisten ihmisten suosiossa. Sikiöasennossa nukkujat ovat myös yleensä naisia.

Miksi sillä sitten on niin suuri vaikutus urakehitykseen? Cuddyn mukaan kehon asento ja ilmeet vaikuttavat alitajuisesti siihen, miten koemme itsemme.

Esimerkiksi Cuddy nostaa aiemmat tutkimukset hymyn voimasta. Sen lisäksi että ihminen hymyilee ollessaan iloinen, hymy itsessään tekee ihmisestä iloisen. Tämä pätee myös sikiöasennossa nukkumiseen. Kun ihminen viettää pitkiä aikoja alistuvassa asennossa, välittyy tästä myös viesti nukkujan alitajuntaan: hän ei halua tai hänellä ei ole valtaa.

- Kehomme vaikuttaa mieleemme, mielemme vaikuttaa käytökseemme ja käytöksemme vaikuttaa tuloksiimme, Cuddy tähdentää.

Sikiöasennossa nukkuva pystyy kuitenkin itse vaikuttamaan omaan ajatusmaailmaansa helpoilla harjoituksella: ennen töihin lähtöä, kulje ryhdikkäästi leuka pystyssä ja kädet avoimina parin minuutin ajan. Tämä voi tuntua hassulta, mutta Cuddyn mukaan sillä on positiivinen vaikutus.

Lähde: Yahoo! Shine

Kilpailut

Uusimmat