Viisi ihmistyyppiä, jotka menestyvät työelämässä muita paremmin - tunnistatko itsesi?

27.05.2014 17:45 - Katariina Näreaho

Koulutus, taidot ja työhistoria ovat vain osaksi syy sille, miksi joku menestyy työelämässä muita paremmin. Tarvitaan myös oikeaa asennetta sekä tietynlainen persoonallisuus.

Psykologien mukaan on olemassa viisi ihmistyyppiä, jotka menestyvät työelämässä muita paremmin.

- Persoonallisuuden perusteella pystyy kertomaan haastatteluita ja äo-testejä paremmin, kuinka hyvin henkilö menestyy työssään. Tästä on olemassa suunnattoman paljon näyttöä. Persoonalla pitäisikin olla suuri merkitys päätöksenteossa, kun kyse on henkilöstön valitsemisesta, psykologi ja tutkija Robert Hogan toteaa.

Työnantajat suosivat usein henkilöitä, jotka ovat perusominaisuuksiltaan luotettavia ja organisointikykyisiä. Piirteet ovat hyviä, mutta pitkällä tähtäimellä persoonallisuudella on enemmän merkitystä.

- Kun tulee ylentämisen aika, työnantaja haluaa karismaattisen henkilön, jolla on kyky motivoida muita, työ- ja organisaatiopsykologian tohtori Eric Heggestad kertoo.

Asiantuntijoiden mukaan nämä seraavat persoonallisuustyypit ovat menestyneimpiä työelämässä:

1. Kaikkien ystävä

Tämä persoona tulee toimeen kaikkien kanssa. Asiakkaat, yhteistyökumppanit, esimiehet ja työkaverit pitävät hänestä, sillä hänen kanssaan on helppo olla. Hänen luonteensa sopii hyvin päällikköasemaan tai pienen ryhmän johtajaksi.

2. Delegoija

Kun ryhmälle annetaan jokin työprojekti, ottaa delegoija ohjat käsiinsä. Hän jakaa työtehtävät henkilöiden vahvuuksien parusteella ja pitää huolen siitä, että kaikki tulee tehdyksi. Hän myös osaa antaa rakentavaa palautetta.

3. Sopeutuja

Tämä henkilö oppii asiat nopeasti ja pystyy sopeutumaan haastavimpiinkin tilanteisiin helposti. Hän on älykäs ja hänen intuitionsa auttaa häntä omaksumaan uuden roolin.

4. Päättäjä

Päättäjä luottaa arviointikykyynsä ja on varma päätöksenteossaan. Hän sopii hyvin johtoasemaan, sillä hänellä on kyky tehdä nopeita päätöksiä ja hän on hyvin suunnitelmallinen.

5. Periaatteellinen

Eettisyys, moraali ja periaatteet ovat tälle henkilölle tärkeitä. Oli hän missä asemassa tahansa, hänen päätökseentekoa ja työskentelyä ohjaavat juuri nämä arvot. Hän ei toimi omia arvojan vastaan, eikä yritä päästä urallaan eteenpäin kollegojensa kustannuksella.

Lähde: Mashable

Kilpailut

Uusimmat