Tuhansia vuosia vanhat jalanjäljet löydettiin - kertovat tärkeästä sankariteosta

17.11.2014 18:15 - Senni Loikala

Tanskalaiset arkeologit ovat innoissaan löydettyään 5000 vuotta vanhoja ihmisten jalanjälkiä, joilla on ihmeellinen tarina kerrottavanaan.  

Tanskassa on tehty poikkeuksellinen arkeologinen löydös. Kysymyksessä ovat 5000 vuotta vanhat ihmisten jalanjäljet.

- Yleensä löydämme jäämistöä työkalujen tai savitavaroiden muodossa, mutta nyt yhtäkkiä meillä on aivan toisenlaisia jälkiä menneisyydestä, sanoo arkeologi Terje Stafseth Lolland-Falster-museosta.

Jalanjäljet ovat jääneet pylväiden avulla pystytetyn kalastusverkon ympärille. Niistä selviää, että ainakin kaksi ihmistä on rynnännyt pelastamaan verkkoa tulvivan veden kynsistä. He ovat saaneet raahattua kalastussysteemiä jonkin matkan päähän, ennen kuin tulva kävi liian kovaksi.

Tulvan mukana kulkeutunut hiekka täytti pelastustoimissa olleiden ihmisten askelista jääneet jalanjäljet, mistä jäi selvät jäljet tulevaisuuden arkeologeille.

- Tutkimukset ovat osoittaneet, että kivikauden ihmiset säännöllisesti korjasivat ja itse asiassa liikuttelivat osia kalojen pyyntisysteemistään varmistaakseen, että se aina toimi ja oli asetettu optimaalisesti suhteessa rantaan ja virtauksiin. Me pystymme seuraamaan jalanjälkiä ja tunnemme pyyntisysteemin tärkeyden, mikä on voinut olla merkittävä toimeentulo rannikkoalueen ihmisille ja siksi sen ylläpitäminen on kannattanut, Stafseth kertoo.

Jalanjäljet kalojen saalistussysteemin ympärillä antavat olettaa, että ihmiset ryntäsivät korjaamaan verkkoa myrskyn riehuessa taatakseen yhteisön elinkeinon jatkossakin. Ihmisten urotyö ei jäänyt unholaan tulevilta sukupolviltakaan, kiitos maahan uponneiden askelten.

Seuraava artikkeli: Ikää 9300 vuotta: Kuva hyvin säilyneestä eläinmuumiosta hämmästyttää

Lähde: Past Horizons

Kilpailut

Uusimmat