Ehkäisypillerit aiheuttivat nuoren äidin halvaantumisen - järkyttävä tositarina leviää netissä

24.11.2014 19:15 - Senni Loikala

Brittiläinen Donna Watson halvaantui vain alle puoli vuotta lapsen saamisen jälkeen. Syy löytyi hänen hiljattain aloittamistaan ehkäisypillereistä.

Aiemmin perusterveenä pysynyt brittiäiti Donna Watson, 28, heräsi kaksi vuotta sitten Harthepoolin sairaalasta. Järkytyksekseen hän ei pystynyt liikkumaan eikä puhumaan.

- Minulla ei ollut hajuakaan, mitä oli tapahtunut. En pystynyt puhumaan kysyäkseni, mitä minulle on käynyt. Olin turhautunut, koska en pystynyt kommunikoimaan ja tuskin kuulin, kun ihmiset puhuivat minulle, kertoo Watson.

Watson sai pian tietää saaneensa aivoinfarktin. Aivoihin tullut hyytymä johtui hänen käyttämistään ehkäisypillereistä. Ne olivat saaneet kolesterolin ja verenpaineen korkeiksi, mikä oli johtanut hengenvaaralliseen tilaan.

- Lääkärit sanoivat, etten pystyisi enää ikinä kävelemään ja pääsisin sairaalasta todennäköisesti puolen vuoden päästä, Watson sanoo.

Vain neljä kuukautta vanhan Millie-tyttären äiti oli hiljattain aloittanut syömään itselleen uutta ehkäisypillerimerkkiä. Ennen niiden käyttöä hänellä ei ollut ongelmia terveytensä kanssa. Watson muistaa kuulleensa korvissaan pamahduksen ja oksentaneensa, ennen kuin hän joutui sairaalaan.

Erilaista kotielämää

Karuista arvioista huolimatta Watson pääsi kotiinsa kolmen kuukauden kuluttua. Siellä häntä odottivat kihlattu, Nicky, ja Millie. Watsonin mukaan oman silmäterän seuraaminen auttoi häntä merkittävästi.

- Opin kävelemään uudestaan, kun katsoin Millien parantavan omaa tasapainoaan. 

Vaikka Watson pystyi hiljalleen liikkumaan enemmän ja enemmän, oli elämä aluksi hyvin erilaista.

- En pystynyt syöttämään Millietä lusikalla, koska se olisi päätynyt kohti hänen silmäänsä. Koordinaationi oli niin huono, Watson kertoo.

Hän kertoo, ettei pystynyt aluksi myöskään meikkaamaan. Esimerkiksi ripsivärin laittaminen olisi ollut mahdotonta.

Nykyään Watson voi jo paremmin. Hänen liikuntakykynsä ei silti ole palautunut entiselleen. Aivoinfarkti oli vaikuttanut 80 prosenttiin hänen kehonsa oikeasta puolesta ja 20 prosenttiin vasemmasta, minkä jälkeen hän ei pysty enää käyttämään ollenkaan oikeaa kättään eikä oikeaa nilkkaansa.

Watson pystyy kuitenkin selviytymään monista arjen asioista käyttämällä vasenta kättänsä. Vaipan vaihdot ja Millien ruokailut sujuvat ongelmitta. Siitä huolimatta hän tarvitsee apua monissa asioissa. Watson kuitenkin unelmoi, että voisi tulevaisuudessa selvitä täysin itsenäisesti.

"En enää ikinä ota pillereitä"

Lääkäreiden mukaan aivoinfarkti saattaisi iskeä uudelleen, jos Watson tulisi jälleen raskaaksi tai alkaisi käyttää ehkäisypillereitä. Sen vuoksi hän ei aio päätyä kumpaakaan tilanteeseen.

- On rankkaa miettiä, etten tule saamaan enempää lapsia, mutta keskityn olemaan paras mahdollinen äiti Millielle. ...  Tunnen itseni niin onnekkaaksi, että minulla on toinen mahdollisuus elämässä, enkä ota mitään itsestäänselvyytenä, hän sanoo.

Watson kertoo kuitenkin järkyttyneensä, kun sai tietää halvaantumisensa johtuvan ehkäisypillereistä.

- Tunsin itseni pettyneeksi, koska luulin tekeväni oikein syömällä pillereitä. Ei minulla ollut aavistustakaan, että jotain tällaista tulisi tapahtumaan minulle. ... En enää ikinä ota pillereitä, hän sanoo.

Oma turvallisuus

Watsonille käynyt tapaus on järkyttävä ja saattaa pistää pohtimaan ehkäisypillereiden turvallisuutta. Stroke Association -säätiöstä kommentoidaan asiaa näin:

- Vaikka aivoinfarktin riski on nuorilla naisilla yleensä alhainen, raskaus ja ehkäisypillerit ovat molemmat merkittäviä riskitekijöitä.

Siitä huolimatta pillereiden syöminen sisältää yleensä vain todella pienen riskin, että aivoinfakti osuisi omalle kohdalle.

Pääset katsomaan kuvia Watsonista ja hänen tyttärestään täältä.

Teimme aiemmin suuren ehkäisyvertailun. Lue yli 30 000 kertaa luettu artikkeli täältä: Luulitko olevasi turvassa? Suositut ehkäisymenetelmät vertailussa

Lähde: Daily Star

Kilpailut

Uusimmat