Kuva: Fotolia

Ammatit, jotka ovat vaaraksi terveydelle - löytyykö omasi listalta?

05.11.2015 20:15 - Reetta Haverinen

Jos tahdot elää mahdollisimman terveen ja pitkän elämän, voit saman tien hylätä haaveet röntgenlääkärin tai metallityöntekijän ammatista.

Jokaisessa ammatissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Esimerkiksi toistuvat työmatkat ja ylityöt voivat syödä joidenkin ammattialojen hohdokkuutta. Joskus työhön liittyvät negatiiviset asiat voivat kuitenkin olla jopa vaaraksi terveydelle. Muun muassa saasteet, hankalat työolosuhteet, vaaralliset kemikaalit, radioaktiivinen säteily ja fyysistä sekä henkistä jaksamista raskaasti kuormittavat tekijät tekevät joistakin ammattialoista huomattavasti vaarallisempia kuin toisista.

Vaarat vaanivat monilla aloilla

Business Insider laati listan ammateista, joissa ihmisten terveys on yleensä eniten uhattuna. Lista koostettiin tutkimuksen perusteella, jossa vertailtiin kuutta eri vaaratekijää, joita vaarallisen työn tekijät joutuvat arjessaan kohtaamaan.

Näiden vaaratekijöiden joukossa olivat muun muassa riski saada infektiotartunta ja uhka altistua radioaktiiviselle säteilylle. Tutkimuksessa kuitenkin otettiin huomioon myös työt, joiden parissa ihmiset joutuvat istumaan kohtuuttoman pitkiä aikoja, sillä istumisen terveyshaitat ovat kiistattomat.

Ammattien vaaratekijät ynnättiin yhteen ja niiden perusteella jokaiselle ammatille saatiin sen vaarallisuutta kuvaava luku. Terveydelle haitallisinta työtä terveyttä uhkaavien tekijöiden perusteella näyttävät tekevän Business Insiderin mukaan hammaslääkärit tai -hoitajat.

Business Insiderin tutkimus koski amerikkalaisten ammatteja, mutta monet näistä ovat tuttuja myös meille suomalaisille. Alta löydät listan ammateista, joiden työnkuvaa Business Insider muun muassa pitää terveydelle vaarallisena. Ammatit ovat satunnaisessa järjestyksessä.

Röntgenlääkärit

Metallinsulattajat

Palsamoijat

Hissien asentajat ja korjaajat

Kylmälaitteiden asentajat ja korjaajat

Teho-osastolla työskentelevät hoitajat

Ensihoitajat ja hätäajoneuvotyöntekijät

Jätteiden ja kierrätysmateriaalien kerääjät

Lentäjät, perämiehet ja lentokoneinsinöörit

Leikkauksissa avustavat hoitotyöntekijät

Tullitarkastajat

Eläinlääkärit ja –hoitajat

Anestesiahoitajat

Lentoemännät

Hammaslääkärit ja -hoitajat


Voit lukea listan kokonaisuudessaan täältä.


Lue myös: Mikä ammatti tekee miehestä seksikkään? Tutkimus selvitti

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat