Kuva: Fotolia

Pompottaako pomo sinua liikaa? Merkit, joista kannattaa huolestua

25.01.2016 11:45 - Eeva Rajala

Pomo voi hyväksikäyttää alaistaan esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, kun luvattu "vain pari viikkoa" muuttuukin ikuisuudeksi.

Tunnollinen, ystävällinen ja avulias työntekijä ottaa vastaan työtehtäviä joskus liikaakin. Kun työntekijä haluaa näyttää parastaan, hän yleensä erityisesti pestin alkuvaiheessa ottaa vastaan jokaisen työtehtävän, joka eteen tulee. Vaara vaanii kuitenkin, jos pomo käyttää alaistaan hyväksi tällaisissa tilanteissa. Pomo saattaa myös pyytää yksittäisiltä työntekijöiltä liikoja, olkoon työntekijä sitten juuri aloittanut tai vuosia firmassa töissä ollut.

Psychologies-lehti listaa asioita, joista paljastuu pomon vain pompottavan alaistaan:

Jos et pysty ottamaan asiaa edes esille

Jos haluat puhua liian suuresta työtaakastasi, mutta esimies tai yksikään johtoportaassa oleva ei halua puhua kanssasi asiasta, on kyseessä todellinen ongelma. Työpaikan koko työkulttuuri saattaa olla myrkyllinen, joten kannattaa miettiä työpaikan vaihtoa.

Kun sovitussa ei pysytä

Pomosi on saattanut luvata, että sinun pitää pinnistellä ylitöiden tai lisätehtävien parissa vain parin viikon ajan. Voi kuitenkin käydä niin, että työtehtävät jostain kumman syystä jäävät sinun tehtäväksesi, eikä asiasta enää koskaan näytetä puhuvan. Sinun työpäiväsi venyy aina muutamalla tunnilla, eikä ongelmalle näy loppua.

Työelämässä voi tulla aina silloin tällöin eteen hetkiä, jolloin työnteko verottaa aikaa muusta elämästäsi. Tilanteen ei kuitenkaan pitäisi kestää luvattua pidempään.

Kun terveys alkaa murentua töiden vuoksi

Pomolla pitäisi soida hälytyskellot, kun työntekijä tulee pyytämään apua töiden delegoimiseksi oman terveytensä tähden. Jos sinulla on terveysongelmia, ja tiedät niiden johtuvan liian suuresta työmäärästä, pomosi pitäisi ottaa asia vakavasti, eikä vain viitata kintaalla ongelmille.

Kun työntekijää kiusataan

Joskus pomo voi kiusata työntekijää saadakseen hänet työskentelemään kovemmin. Pomon pitäisi ymmärtää, että esimerkiksi ylitöihin jääminen on työntekijältä aina uhraus. Jos pomosi syyllistää, haukkuu sinua tai huutaa sinulle sen sjaan, että ymmärtäisi tilanteen vakavuuden, kannattaa etsiä toinen työpaikka.

Kun tasapuolisuudesta ei ole tietoakaan

Jos näyttää siltä, että pomo laittaa kaikki ylityöt ja lisäselvitykset sinun tehtäväksesi, vaikka työtiimissäsi olisi muitakin, on tilanne täysin väärä. Pomo pompottaa sinua, eikä sitä tarvitse sietää.


Lue myös: Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi: Pomot saavat jatkossa lukea alaistensa WhatsApp-viestejä

Lähde: Psychologies

Kilpailut

Uusimmat