Tutkimus selvitti: Vaikuttaako raskaus naisen älykkyyteen?

08.04.2015 08:45 - Eeva Rajala

Jotkut naiset sanovat, että raskaus ja äidiksi tuleminen saavat heidät unohtelemaan asioita eivätkä he pysty ajattelemaan selkeästi.

Usein ajatellaan, että raskaus ja äidiksi tuleminen aiheuttaa niin sanotun baby brain -syndrooman eli niin sanotut vauva-aivot. Nainen kokee käyvänsä hieman hitaalla ja syyttää usein vauva-aivojaan asiasta. Daily Mail -lehden mukaan peräti 80 prosenttia naisista kokee unohtelevansa enemmän tai ajattelevansa muuten hitaammin kuin aikaisemmin.

Aiemmissa tutkimuksessa niin sanotusta vauva-aivosyndroomasta on saatu ristiriitaisia tuloksia. Tuore amerikkalaistutkimus näyttää kuitenkin selventävän, ettei syndroomaa ole olemassakaan. Tutkimuksessa sekä raskaana olevat että äidiksi jo tulleet saivat yhtä hyviä tuloksia kuin lapsettomat ja ei raskaana olevat naiset.

Naiset ajattelevat itse mokaavansa

Salt Lake Cityn Brigham Young -yliopiston tutkimuksessa testattiin 21 raskaana olevaa koehenkilöä ennen ja jälkeen synnytyksen. Sama testi tehtiin 21:lle ei raskaana olevalle. Näiden kahden ryhmän välillä ei nähty minkäänlaisia eroja. Tutkimuksessa selvitettiin muistin lisäksi muita taitoja, kuten tarkkaavaisuutta ja tietoisuutta. Raskaus tai äidiksi tuleminen eivät siis vaikuta tutkimuksen mukaan näihin asioihin.

Tosin naiset arvioivat itse tuloksensa alhaisemmaksi kuin mitä tulokset todellisuudessa olivat. Tämä viittaa siihen, että koko vauva-aivoajattelu on vallitsevana ajatuksena vain ja ainoastaan naisen oman pään sisällä.

- Oli yllättävää huomata, miten vahva naisten tunne oli siitä, etteivät he suoriutuneet hyvin. Ajatus siitä, että mokaa pahemman kerran, on läsnä, vaikka ei ole olemassa minkäänlaista näyttöä epäonnistumisesta, psykologian professori Michael Larson kertoo Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology -lehdelle.

Naiset, olkaa vahvoja ja varmoja

Tutkijat uskovat, että vauva-aivoista puhuttaessa on kyse vain stereotypiasta, ja naisten ei pitäisi olla huolissaan tai vaipua omien vauva-aivouskomustensa syövereihin. Tutkijat uskovat myös, että nainen on vain enemmän tietoinen raskaana ollessaan, ja näin hän saattaa havaita pienimpiäkin virheitä tarkemmin kuin aiemmin.

Professori Larsonin mukaan naisten pitäisi vain ymmärtää, että vauva-aivosyndrooma on vain tunne heidän omassa päässään. Naisten kannattaa siis olla yhtä itsevarmoja omista ajatuksistaan ja muististaan kuin aiemminkin, sillä Larsonin mukaan näin naisten elämänlaatu voi parantua ja he voivat alkaa uskoa itseensä enemmän.

Unen puutteella voi kuitenkin olla vaikutusta siihen, miten ihminen toimii ja ajattelee. Joidenkin lääkärien mukaan hormonivaihtelut voivat myös aiheuttaa ajatteluun ongelmia. Toisten asiantuntijoiden, kuten Yalen yliopiston tutkijoiden, mukaan nainen ajattelee kirkkaammin äidiksi tulemisen jälkeen.

Lue myös: Saat uudet nännit ja pissaat yllättäen housuusi - 7 outoa asiaa, jotka raskaudesta voivat seurata

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat