10 keinoa saada nirso lapsi syömään paremmin

08.09.2014 13:46 - Heli Thoren

Kannusta lasta maistamaan, mutta älä pakota syömään. Pikku hiljaa nirsoily helpottaa.

Raikuuko teidän ruokapöydässä railakas: en syö, kun ruoka kannetaan pöytään. Vaikka vanhemmat usein huolestuvat lapsen nirsoilusta, ei asiantuntija mukaan kannata huolestua. Muutamalla vinkillä lapsen voi saada syömään reippaammin.

1. Kunnioita lapsen nälkää

Jos ruoka ei maistu, älä pakota lasta syömään. Pakottaminen lisää ruokailuun negatiivisia mielleyhtymiä ja mukavasta, yhteisestä tapahtumasta tulee pienelle piinaa. Pyri suhtautumaan nirsoiluun rennosti ja anna lapsen olla syömättä, jos ateria ei yksinkertaisesti maistu.

2. Maistaa täytyy

Jotta lapsen makuaisti tottuu uusiin makuihin, kannattaa lasta kannustaa maistamaan ruokaa. Jos ruoka ei maistamisen jälkeen uppoa, saa lapsi olla syömättä. Maistamalla lapsen makuaistit tottuvat uusiin makuihin pikku hiljaa ja nirsoilu vähenee.

3. Ei välipaloja

Moni vanhempi erehtyy antamaan lapselle vaikkapa leipää, kun ruoka ei maistunut. Tämä pahentaa nirsoilun kierrettä entisestään, kun ruoka ei maistu seuraavallakaan aterialla. Lapsi syö, kun hänellä on nälkä. Jos vatsa täytyy vaikkapa leivästä ei kala-ateria uppoa päivälliselläkään.

4. Ruokailu voi olla hauskaa

Jos vihannekset eivät uppoa pienelle, tarjoa ne pilkottuina erilaisten dippien kanssa. Näin vihanneksia on hauska maistella ja dippailla. Samalla pieni tulee popsineeksi terveellistä vihreää. Ruokailun on tarkoitus olla mukava ja hauska yhteinen tapahtuma, josta jää kaikille kivoja yhteisiä muistoja.

5. Anna aikaa

Toisinaan lapsilla on vaiheita, jolloin he syövät huonommin ja toisina päivinä he pyytävät lisää ruokaa. Älä stressaa, jos ateria ei aina maistu. Se ei tarkoita, että tilanne olisi aina sama.

6. Pyydä lapselta apua

Kun suunnittelette seuraavan viikon ruokia tai käytte kaupassa, pyydä lapsi mukaan. Anna hänen esittää toiveita tulevista ruuista ja osallistua kaupassa käyntiin. Näin hän tuntee voivansa vaikuttaa siihen, mitä ruokapöydässä syödään ja ateriat maistuvat kenties paremmin.

7. Mukaan kokkaamaan

Ota lapsi myös mukaan ruuanlaittoon. Kun hänkin saa pilkkoa ja hämmentää, ruoka maistuu usein paremmalta kuin silloin, kun ateria vain ilmestyy eteen.

8. Älä palkitse makealla

Tutkimusten mukaan palkintojälkiruoka voi kasvattaa lapsen himoa makeaan. Älä siis tarjoa jälkiruokaa palkintona, jos lapsi suostuu syömään, vaan osana ateriaa. Toki pelkän jälkiruuan syöminen ei sekään ole hyvä vaihtoehto. Lapselle voi ruuan aluksi kertoa, että syödyn ruoka-annoksen jälkeen saa jälkiruoka-annoksen.

9. Minimoi häiriötekijät

Rauhoittakaa ruokailu perheen yhteiseksi tapahtumaksi. Sulkekaa syömisen ajaksi televisio ja kerätkää lelut sekä kirjat pois pöydästä. Lapsi ehdollistuu nopeasti sille, ettei syö mielellään ilman muuta ohjelmaa ruokailun rinnalla. Samalla syöminen voi puuhatessa unohtua.

10. Älä anna nirsoilla

Pyrkikää syömään mahdollisimman samanlaista ruokaa koko perheen kesken. Jos lapselle kokataan aina oma ateria, nirsoilu ei ainakaan helpota. Lähtekää liikkeelle siitä, että kaikki syövät suhteellisen samalla tavalla, monipuolisesti erilaisia makuja maistellen. Näin lapsetkin pikku hiljaa oppivat syömään kaikenlaista.


Vaikka monen vanhemman tekisi mieli silottaa lapsen tie mahdollisimman mukavaksi, pienen kannattaa myös antaa tehdä virheitä. Lue miksi täällä.


Lähde: Mayoclinic.com

Kilpailut

Uusimmat