Kuva: Fotolia

Kärsiikö kissa tai koira kuumasta kesäilmasta? Tunnista huolestuttavat oireet

09.05.2016 16:45 - Senja Rapila

Jos kuumat kelit yllättävät, kannattaa tarkkailla lemmikin hyvinvointia.

Vaikka monet meistä nauttivatkin lämpimistä kesäsäistä, eivät lemmikkieläimet välttämättä nauti niistä samalla tavalla. Jos on todella kuuma päivä tiedossa, kannattaa kiinnittää huomiota kissan ja koiran tapoihin ilmaista liikaa kuumuutta.

Mistä tunnistaa, jos koira kärsii kuumuudesta?

- Voimakas läähätys

- Kieli on kirkkaan pinkki tai punainen

- Kieli roikkuu pitkällä

- Suu on kuiva ja siihen on kerääntynyt rään tapaista mönjää

- Koira hakeutuu makaamaan useammin kuin normaalisti ja hengittää raskaasti

- Koira voi oksentaa

- Koira voi nostella jalkojaan liian kuuman maan takia

- Koira tuntuu sekavalta ja voi kompastella

Mitä voit tehdä?

Varmista, että koirallasi on jatkuvasti tuoretta ja viileää vettä tarjolla. Vältä koiran ulkoiluttamista keskellä päivää, kun ilma on kuumimmillaan.

Jos menet ulos koirasi kanssa, pidä mukanasi aina vettä, jota voit antaa koiralle janoisuuden merkkien ilmetessä. Kuumina päivinä ulkoiluta koiraa sellaisella alustalla, ettei maa polta sen anturoita (esimerkiksi asfaltti).

Jos koirasi tuntuu kuumalta, vie se välittömästi varjoon ja/tai kastele sen tassut, kainalot ja vatsa viileällä vedellä. Voit laittaa koiran päälle myös kostean pyyhkeen tai tähän tarkoitukseen käytettävän "viilennysviltin", joka madaltaa koiran ruumiinlämpöä.

Jos koira on karvaton tai todella lyhytkarvainen, voit käyttää aurinkorasvaa suojataksesi koiran ihoa. Muuten koiran korvia kannattaa rasvata sisäpuolelta aurinkorasvalla, mikäli koira viihtyy auringonpaahteessa. Jos koiralla on todella paljon karvaa, pohdi vaihtoehtoa, että leikkaisit sille "kesäturkin".

Mistä tunnistaa, jos kissa kärsii kuumuudesta?

- Voimakas läähätys

- Kieli on kirkkaan pinkki tai punainen

- Kissa voi alkaa kuolaamaan

- Kissa hakeutuu makaamaan useammin kuin normaalisti ja hengittää raskaasti

- Kissa voi oksentaa

- Kissa voi vaikuttaa levottomalta ja hakea jatkuvasti viileämpää lepopaikkaa

- Kissan tassut saattavat hikoilla

- Kissa voi putsata itseään jatkuvasti

- Kissa tuntuu sekavalta ja voi kompastella

Mitä voit tehdä?

Varmista, että kissallasi on jatkuvasti tuoretta ja viileää vettä tarjolla. Voit hyödyntää tuuletinta tai ilmastointilaitetta tehdäksesi asunnosta viileämmän, jolloin kissalla on paremmat oltavat. 

Jos kissa tuntuu kuumalta, siirrä se jonnekin viileään kuten kylpyhuoneen laatoille ja peitä kissa hetkeksi viileällä pyyhkeellä. Varmista, että kissalla on aina jokin viileä paikka, mihin se voi mennä vilvoittelemaan kuumalla säällä.

Syötä kissaasi vähän kerralla ja usein, koska märkäruoka voi houkutella ötököitä ja ylimääräisiä bakteereita, jotka puolestaan voivat saada kissan huonovointiseksi.

Kissatkin voivat palaa auringossa, joten jos kissa viihtyy auringonpaisteessa, laita aurinkorasvaa sen korviin, etteivät ne palaisi.

Muista! Älä myöskään jätä lemmikkiä kuumaan autoon, sillä auton sisälämpötila nousee lämpimänä kesäpäivänä todella nopeasti huimiin lukemiin. Poliisin mukaan lemmikkieläimen jättäminen kuumaan autoon luokitellaan eläinsuojelurikokseksi.

Lähde: Metro

Lue myös: Kanivaara! Nyt ei kannata ulkoiluttaa tai ruokkia lemmikkipupua ulkona

Kilpailut

Uusimmat