Kuva: Fotolia

Tutkijat tiukkana: Vauvan pitää antaa itkeä itsensä uneen

24.05.2016 16:45 - Senni Loikala

Tutkijoiden mukaan pienokaiset itkevät sitä enemmän, mitä nopeammin heitä mennään rauhoittelemaan.

Kuulostaako sinusta sydämettömältä, ettei itkevää vauvaa saisi lohduttaa? Se on keino, jota australialaiset tutkijat suosittelevat vanhemmille pienokaisen nukuttamisessa. Tutkimuksesta uutisoi TODAY-sivusto.

Käytännössä keino toimii siten, että vauvan itkiessä vanhemmat eivät mene rauhoittamaan lasta. Lopputuloksen pitäisi olla, että ”vauva itkee itsensä uneen”.

Itkeminen parantaa yöunia

Tutkimukseen osallistui 43 vauvaa vanhempiensa kanssa. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, ja kukin ryhmä alkoi noudattaa annettua metodia lapsensa nukuttamisessa. Tuloksista selvisi, että itsensä itkeminen uneen auttoi vauvoja nukkumaan paremmin läpi yön.

- Uneen itsensä itkeminen vähensi kertoja, jolloin lapset heräsivät keskellä yötä ja lisäksi se vähensi aikaa, jonka he olivat valveilla yöllä, tutkija ja psykologi Michael Gradisar Flindersin yliopistosta kertoo.

Jos vanhemmat menevät heti rauhoittamaan vauvaa, kun tämä alkaa itkeä, saattaa se saada vauvan tutkijoiden mukaan itkemään vielä useammin.

- Tulos on, että lapsi todennäköisesti itkee useammin ja siten heidän omansa ja vanhempien nukkuminen häiriintyy.

Haittoja ei löydetty

Tutkimukseen osallistuneilla vauvoilla oli nilkoissaan laitteet, joiden avulla tutkijat seurasivat pienokaisten nukkumista ja heräilyjä. Lapsilta otettiin myös sylkinäytteitä, jotta saatiin selville, oliko itsensä itkeminen uneen lisännyt vauvojen stressihormonin määrää. Haittoja ei kuitenkaan havaittu.

- Tämä tutkimus osoittaa, ettei se aiheita haittaa, että annat lapsen itkeä parempien unien takia. Heistä ei tule yhtään sen stressaantuneempia, lääkäri Marc Weissbluth summasi tutkimuksen viestin vanhemmille. 

Tutkimus on julkaistu Pediatrics-lehdessä.

Lähde: TODAY

Lue myös: Vanhemmat paljastavat erikoisimmat keinonsa saada vauva uneen - muista nämä, kun saat lapsia!

Kilpailut

Uusimmat