Kuva: Fotolia

Rasittaako joulusiivous? Helpoilla nikseillä helpotat taakkaa huomattavasti

20.12.2017 21:15 - Katariina Auvinen

Kalkkitahrat lähtevät helposti pelkällä sitruunalla.

Monen jouluun kuuluu se, että siivotaan koti lattiasta kattoon. Urakan jälkeen on ihana rauhoittua joulun viettoon. Siivouksen aloittaminen voi kuitenkin olla työn ja tuskan takana. Jotta urakka ei tuntuisi niin ylivoimaiselta Leva & Bo -julkaisu on listannut kätevät niksit juuri joulusiivousta ajatellen. 

Hopeat

Monet esimerkiksi kaivavat pöytähopeat käyttöön pyhiksi. Parhaimmillaan koko vuoden kaapin perukoilla lojuneet hopeat tummuvat nopeasti. Jos välineiden kiillottaminen yksittäin tuntuu liian raskaalta, kaada laakeaan muoviastiaan lämmintä vettä. 

Aseta pohjalle foliota ja lisää veteen soodaa neljä ruokalusikallista. Anna hopeiden levätä seoksessa noin 15 minuuttia. 

Uuni

Jouluna uunissa paistuvat niin kinkut, piparit kuin laatikotkin, joten ei ihme, jos uuni kaipaa puhdistusta ennen ja jälkeen paistojen. Jos et halua käyttää kaupan uuninpuhdistukseen tarkoitettuja aineita, puhdistukseen riittää esimerkiksi etikka. 

Aseta etikkaa astiaan, joka kestää lämmön. Sen jälkeen laita astia uunin pohjalle, jonka jälkeen lämmitä uuni 50 asteeseen. Anna astian olla lämmössä muutaman tunnin ajan. Höyry pehmittää tarhoja, joiden pitäisi lähteä pyyhkimällä pois. 

(kuva: Fotolia)

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen metallisiin osiin muodostuu usein kalkkitahroja, joista voi olla hankala päästä eroon. Julkaisun mukaan poistamiseen riittää sitruuna. Pilko sitruuna lohkoiksi. Sen jälkeen hankaa sitruunalla kalkkitahroja. Odota, että sitruunan mehu vaikuttaa tahran päällä muutaman minuutin ajan ja pyyhi sen jälkeen pois kostealla liinalla. 

(kuva: Fotolia)

Sitkeät ruokatahrat

Joskus ruoka saattaa palaa kiinni uunivuokien reunoihin niin pahasti, että sen putsaamiseen menisi kymmeniä minuutteja. Yksinkertainen vinkki sitkeiden ruokatahrojen varalta on leivinjauhe. Täytä ruokatahroja sisältänyt astia haalealla vedellä tai aseta astia vuokaan, johon olet kaatanut veden niin, että astia peittyy. Lisää joukkoon ruokalisikallinen leivinjauhetta ja jätä seos vaikuttamaan mieluiten yön yli. 

Lue myös: Yleiset vessamokat, jotka tekevät hallaa terveydelle - katso miten vältät

Lähde: Leva & Bo 

Kilpailut

Uusimmat