Kuva: Shutterstock

6 tavallista tuntemusta, jotka ovat tuttuja myös koirallesi – olisitko arvannut?

06.01.2019 20:15 - Emmi Moilanen

Kuten ihmiset, myös koira voi kokea ajoittain turhautuneisuutta ja kateutta.

Tiedetään, että ihmisten tavoin myös koirat voivat tuntea pelkoa ja iloa. Ihminen oppii usein tunnistamaan oman koiransa mielialat herkästi, ja useat lemmikit osoittavat avoimesti kiintymystään omistajan saapuessa kotiin. Tavallista on myös se, että koira nukkuu niin rentoutuneena, ettei eläin mielellään katkaise unia uloslähtemisen takia.

Bustle-sivusto selvitti, mitä muita, ihmisellekin tuttuja tunteita koirat elämänsä aikana kokevat.

1. Turhautuneisuus

- Tunne on yleinen koirilla silloin, kun ne eivät tiedä, miten ilmaisisivat itseään saadakseen haluamansa, koirien käyttäytymistä tutkinut Kayla Fratt kertoo.

Lemmikin turhautuneisuutta voi Frattin mukaan ennaltaehkäistä selkeillä käskyillä ja kommunikaatiolla.

2. Ahdistus

Myös koirat voivat kokea ahdistuneisuutta ja esimerkiksi aikaisempi trauma saattaa laukaista koirassa ahdistuneisuutta.

- Esimerkiksi luimussa olevat korvat ja laajentuneet silmät voivat kieliä ahdistuksesta, Fratt toteaa.

3. Yllättyneisyys

- Oletko koskaan nähnyt koiran hyppivän ja kierivän nähdessään omistajansa pitkästä aikaa? Tai karvaisen eläinystävänsä? Nämä koirat ovat ilahtuneita sekä yllättyneitä, ja voit aistia sen heti kehonkielestä, kokenut koirankouluttaja Robert Cabral kertoo.

4. Kateus

- Koirat voivat olla kateellisia monista eri asioista. Kateus korostuu erityisesti tilanteissa, joissa eläin haluaa pitää jonkin asian tiukasti itsellään. Esimerkiksi luut, lelut tai omistajan huomio ovat tällaisia asioita, koirien käyttäytymisen asiantuntija Nick Jones kertoo Bustlelle.

5. Masentuneisuus

- Vaikka koirat eivät sisäistäkään syytä tunteelle, myös eläimet voivat kokea masennusta. Koira saattaa reagoida esimerkiksi suuriin muutoksiin alakuloisuudella. Lisääntynyt unenmäärä tai haukkuminen yksin ollessa voivat olla masennuksen oireita, Jonas toteaa.

6. Yksinäisyys

Jos koirasi on erityisen altis kokemaan yksinäisyyden tunnetta, on mahdollista, että eläin tuntuu olevan myös haukkuherkkä.

- Jos koirasi on yksinäinen, se saattaa haukkua ja ulvoa yksin jäädessään. Se saattaa myös ryhtyä tuhotöihin kotona stressiä lievittääkseen, Jonas kertoo.

Jos et ole varma, kuinka koiran käytöksen kanssa tulisi menetellä, Jonas rohkaisee kääntymään ongelman kanssa esimerkiksi eläinlääkärin puoleen.

Lue myös: Nukutko koirasi kanssa samassa sängyssä? Se takaa paremmat yöunet kuin kumppanin kanssa

Lue myös: Koira, joka on "liian ruma rakastettavaksi" etsii kotia - katso video

Lue myös: Eläinlääkärit varoittavat - älä anna koiran hypätä takakontista ulos

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat