Kuva: Shutterstock

Koirasi koko vaikuttaa, miten älykäs lemmikkisi on - isot hauvat parempia kahdessa asiassa

01.02.2019 10:45 - Senni Loikala

Tutkimukseen osallistui yli 7000 koiraa.

Tutkijoita kiinnosti, vaikuttaako koiran aivojen koko sen älykkyyteen. Koirarotujen väliset erot aivojen koossa ovat suuria, ja sen vuoksi tutkijat tahtoivat tutkia juuri koirien aivojen koon ja älykkyyden mahdollista yhteyttä.

Yhdysvaltalaisen Arizonan yliopistossa suoritettuun tutkimukseen osallistui yli 7000 rotukoiraa, mukana oli 74 eri rotua. Tutkimus on julkaistu Animal Cognition -lehdessä.

Isoilla koirilla parempi lyhytkestoinen muisti ja itsekontrolli

Koirien lyhytkestoista muistia testattiin. Koirien edessä oli muovimukeja, joista yhden alle omistaja laittoi makupalan hauvansa katsellessa. Omistajat odottivat vuoroin 60, 90, 120 ja 150 sekuntia, ennen kuin päästivät lemmikkinsä etsimään makupalan mukin alta. Pienikokoiset koirat suoriutuivat tehtävästä heikommin, kuin suurempikokoiset hauvat.

Myös koirien itsekontrollia testattiin. Omistajat asettivat makupalan istuvan koiransa lähelle ja kielsivät sitä nappaamasta herkkua. Omistajat katsoivat koiraansa, sitten peittivät silmänsä ja lopuksi kääntyivät poispäin lemmikistään. Suurempikokoiset koirat odottivat pienikokoisia koiria pidempään, ennen kuin iskivät hampaansa kiellettyyn herkkuun.

Suurempikokoiset koirat pärjäsivät paremmin lyhytkestoista muistia ja itsekontrollia mittaavissa testeissä riippumatta siitä, miten paljon ja hyvin koiria oli koulutettu.

Koiran aivojen koko ei kuitenkaan vaikuta hauvan sosiaaliseen älykkyyteen, mitä testattiin analysoimalla, miten hyvin koira totteli omistajansa näyttämiä käsimerkkejä. Myöskään koiran päättelykykyyn sillä ei ollut yhteyttä.

Lue myös: Joko olet kokeillut netissä villitsevää haastetta koirasi kanssa? Katso hulvaton videokooste

Lue myös: Koirat aistivat ihmisen hermostumisen paremmin kuin tiesitkään - provosoi eläintä puremaan

Lue myös: Instagramin seuratuin lemmikki on käsittämättömän suloinen - näyttää aivan pehmolelulta!

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat