Kuva: Projektityyny

Suomalaissyntyinen Nora perusti sisustusbrändin, jota someväki himoitsee - näkyvätkö Suomi-juuret?

29.02.2020 09:15 - Henna Koste

Lounais-Suomessa kasvanut Nora Nilsson lähti jo nuorena maailmalle. Nyt hänen sisustustuotteitaan myydään myös isoissa ketjuissa, ja tämän vuoden trenditkin näyttävät suotuisilta Noran designin kannalta.

Instagram-kuva, jolle on helppo näpäyttää tykkäys. Kuvassa komeilee kaunis lastenhuone, josta on ehkä pakko ottaa myös kuvakaappaus - niin inspiroiva se on. Kaikki näyttää olevan viimeisen päälle mietitty, mutta lopputulos on kuitenkin kadehdittavan rento. Sängyn petausta sulostuttava päiväpeitto on niin ihana, että somevaikuttajan seuraajat tahtovat tietää, mistä se on.

Sen takana on suomalaissyntyinen Nora Nilsson, joka pyörittää yhden naisen tekstiiliyritystä.  Nora kasvoi Lounais-Suomessa pikkukaupungissa. Parikymppisenä veri veti Isoon-Britanniaan. 

- Olin aina halunnut asua Lontoossa, mahdollisuuksien kaupungissa, Nora kertoo nyt.

Tänä päivänä Noralla on kolme lasta ja hän on asunut yli puolet elämästään Isossa-Britanniassa. Lontoon vuosien jälkeen perhe on muuttanut hiljattain Dorsetin länsirannikolle, jossa heillä on enemmän tilaa kasvaa niin perheenä kuin yrityksenäkin. Nora on aina rakastanut luovaa taidetta kaikissa sen muodoissa. Yliopistossa media- ja kulttuuritutkimusta opiskellut Nora ehti työskennellä myös muun muassa Music TV:llä ennen kuin perusti ensimmäisen oman yrityksensä.

- Sekin oli menestys. Olin vasta 27-vuotias, kun perustin alusvaatemerkin. Se kasvoi nopeammin kuin mitä pystyin itse hoitamaan. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta työskentelystä tehtaiden kanssa. Kaikki tuotteet olivat minun tekemiäni ja kysyntä oli jopa liian suuri, Nora muistelee nyt.

Myöhemmin Nora löysi tiensä muodin sisäänostajaksi. Ja niin kuluivat seuraavat 10 vuotta.

- Minulla oli kaksi lasta ja elin todella kiireistä aikaa. Rakastan sitä työtä edelleen.

Kun Nora alkoi odottaa vuonna 2017 kolmatta lastaan, hän kaipasi jo rauhallisempaa elämänrytmiä. Yhdeksästä viiteen sidottu työaika ei tuntunut enää omalta. Oli jälleen aika aloittaa uusi sivu.

Syntyi sisustusbrändi Projektityyny, jonka valikoimaan kuuluvat kodintekstiilit. Nyt tuotteita myydään isoissa ketjuissa, kuten Anthropologiella ja Libertyllä.

- Teen kaiken itse suunnittelusta, markkinointiin ja kuvauksista tilausten pakkaamiseen. Saatamme tänä vuonna tarvita lisäapua, Nora naurahtaa.

Nora kuvailee, että suomalaisuus näkyy muun muassa luonnollisissa materiaaleissa ja ajattomuudessa. (kuva: Projektityyny)

(kuva: Projektityyny)

Moderneja tilkkutäkkejä

Kuinka Noran suomalaiset juuret näkyvät tuotteissa?

- Haluaisin sanoa, että ne näkyvät, mutta ei se välttämättä ole itsestään selvää. Hyvä laatu, luonnolliset materiaalit, ajattomuus ja painopiste perinteisessä käsityössä näkyvät ainakin vahvasti, mutta olen saanut inspiraatiota kaikilta matkoiltani, Nora kuvailee.

Hän kuvaileekin, että tuotteet istuvat niin länsimaisiin kuin skandikoteihinkin.

- Ajattelisin, että peitoissa näkyy suomalaiset juureni. Minulla oli isoäidiltäni saatuja tilkkutäkkejä. Nyt suunnittelen itse tilkkutäkkejä modernilla tyylillä.

Noran suunnittelemat tekstiilit nauttivat myös somehuomiosta. Yhteistyöpyyntöjä satelee myös tiuhaan tahtiin.

- Se on tietysti imartelevaa, mutta koitan olla tarkkana, kun minua lähestytään yhteistyöpyynnöllä. Joudun sanomaan monille ei, Nora toteaa. 

Nora perusti ensimmäisen yrityksensä ollessaan vain 27-vuotias. (kuva: Projektityyny)

Entä iskevätkö myös trendit Noran ajattomaan tyyliin? Vastaus ei ole ilmiselvä.

- Hauska kysymys, en nimittäin seuraa varsinaisesti trendejä, mutta uskon, että niihin törmää kaikkialla. Olen aina kaikesta kiinnostunut ja inspiroitunut. Jokainen meistä, joka käyttää aktiivisesti sosiaalista mediaa, lukee lehtiä ja matkustaa, altistuu tämän tästä trendeille - halusi tai ei. Sanoisin kuitenkin ehdottomasti, että minulla on oma tyylini, joka on ajaton. Pidän esimerkiksi tietyistä leikkauksista vuodesta toiseen. En koskaan yrittäisi muuttaa tuotteitani vain trendien mukaisiksi, Nora selventää. 

Myös vuoden 2020 trendit näyttävät suotuisilta Noran designia silmällä pitäen. 

- Tällä hetkellä vallitsee kaksi isoa trendiä: minimalistinen skandityyli sekä runsaat printit (maximalist print clash), joissa on värien ilotulitusta. Se on vain hyvä asia meille, tyylimme osuu saumattomasti näihin molempiin.

(kuva: Projektityyny)

(kuva: Projektityyny)

Lue myös: 13-vuotiaiden suomalaispoikien huonekaluista tuli supersuosittuja - työllistävät jo muitakin

Lue myös: Sara Parikalle some on tulonlähde: paljastaa millaisille yhteistyöehdotuksille sanoo suoraan ei

Kilpailut

Uusimmat