Kuva: Susanna Kontion kotialbumi

18-vuotias Susanna osti yksin 90 vuotta vanhan maatalon - ostopäätös jakoi lähipiirin mielipiteet

22.07.2020 11:15 - Senja Rapila

Jo kaksi vuotta miltei satavuotiasta maataloa remontoinut Susanna kertoo, että nauttii maalaiselämän rauhasta. Vaikka monet ihmettelivät hänen päätöstään ostaa suuri maatalo yksin, ei Susanna ole päätöstään katunut.

Susanna, 20, oli vain 18-vuotias, kun hän päätti ostaa itselleen ensimmäisen oman asunnon. Hän oli säästänyt rahaa jo jonkin aikaa, mutta päätös talon ostosta syntyi, kun Susanna kyllästyi asumaan vuokralla.

- Olen aina ollut sitä mieltä, että mieluummin maksan asuntolainaa kuin vuokraa, koska asuntolainasta hyötyy, eikä raha mene niin sanotusti tyhjään, Susanna kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Pienen onnenkantamoisen kautta löytyi oma, unelmien asunto. Asuntonäytössä 90 vuotta vanha maalaistalo vei Susannan sydämen ensinäkemällä.

- Kun kävin ensimmäisen kerran katsomassa taloa, tuli sellainen fiilis, että tämän haluan. Minulla on aina ollut haaveena ostaa vanha maapaikka ja koska tuo oli lähellä, niin tuli vielä  enemmän sellainen tunne, että sen haluan. Talo oli myös sopivan hintainen minulle maksaa yksin.

Susannan maalaistalossa on kaksi kerrosta. Yläkerroksen vintti ei tällä hetkellä sovi asumiseen, mutta siihenkin on tulossa muutos. (kuva: Susanna Kontion kotialbumi)

Susannan talossa on yhteensä 77 neliötä ja kaksi kerrosta. Taloa ympäröi hehtaarin tontti, joka on suurimmaksi osaksi nurmea. Tontilla on myös pieni pelto ja lampi. Talo on seissyt tällä paikalla jo 90 vuoden ajan, mutta hirret ovat sitäkin vanhemmasta rakennuksesta.

Vanha maatalo oli siis tietoinen remonttikohde, mutta se ei Susannaa haitannut. Hän tiesi ostopäätöksen tehdessään, että hänen tukenaan remonttihommissa tulisi olemaan oma perhe, vaikka puolisoa ei ole.

- Suurimmat remonttikohteet ovat toistaiseksi olleet alimpien seinähirsien vaihto ja talon lattian purku. Jouduimme myös tyhjentämään lattian hiekasta, monta päivää lapioimme ja kärräsimme hiekkaa ja sammalta pois lattioista. Onneksi on perhe, joka auttaa!

"Joskus mietin, olisiko pitänyt jättää ostamatta"

Vaikka remontointi sujuu useimpina päivinä hymy huulessa, joskus kuitenkin on päiviä, jolloin tekisi mieli heittää hanskat tiskiin.

- Joskus kun on ollut oikein stressaava tai kiireinen päivä, niin mietin, olisiko vain pitänyt jättää ostamatta tämä talo. Mutta sitä kuitenkin muistaa sitten, kuinka onnellinen on oikeasti siitä, että on oma talo ja asiat muutenkin hyvin. 

Vaikka perhe oli Susannan tukena talon ostossa ja monet kehuivat päätöstä rohkeaksi, jotkut lähipiirissä eivät reagoineet yhtä suurella ilolla ostopäätökseen.

- Kaikki olivat aika hämillään, kun sanoin ostaneeni talon. Aika usein tuli kysymys, että kenen kanssa sitä talo ollaan ostettu. Siihen vaan vastasin, että yksin ostin ja siihen moni ei sitten sanonut mitään. Mutta myös sitä sai kuulla, että kannattiko ostaa purkukuntoinen talo, vaikka sitä se ei todellakaan ole, Susanna kertoo.

Talon pihapiirissä on tilaa omille harrastuksille. (kuva: Susanna Kontion kotialbumi)

Suosittelee jokaiselle nuorelle aikuiselle

Parasta maalla asumisessa on Susannan mielestä rauha ja hiljaisuus.

- Myös se, että pihaa riittää vaikka mihin kaikkeen. Itsekin harrastan moottoriurheilua, niin autot pitävät vähän enemmän ääntä. Sekään ei maalla haittaa ketään!

Susanna suosittelee maalle muuttoa jokaiselle nuorelle aikuiselle, joka haaveilee ensimmäisestä omasta asunnosta.

- Maalla saa rakennettua itselleen sellaisen mukavan ympäristön ja tulevaisuutta ajatellen on sitten omille lapsille tai eläimille tilaa liikkua vapaammin. Ostopäätöksessä kannattaa kuitenkin huomioida se, että mihin itse kykenee, koska vanhassa talossa on aina jotain korjaamista ja tekemistä. 

Lue myös: Nainen jakoi vinkkivideon ja sai ihmiset tyrmistymään: "Miksi tekisin heidän työnsä?"

Lue myös: Tiesitkö, että Excelillä voi maalata? 80-vuotiaan taiteilijan teokset saavat hieraisemaan silmiään

Lue myös: Poliisin ratkiriemukas marjanpoimijapäivitys naurattaa - taustalla tärkeä viesti retkeilijöille

Kilpailut

Uusimmat