Kuva: AOP

Poliisin ratkiriemukas marjanpoimijapäivitys naurattaa - taustalla tärkeä viesti retkeilijöille

08.07.2020 12:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Oulun poliisilaitos jakaa vinkkejä marjastajille kieli poskessa kirjoitetussa Facebook-päivityksessä.

Oulun poliisilaitos julkaisi Facebook-päivityksen koskien alkavaa marjanpoimintakautta. Koirapartion, eli Saulin, Kallen, Horkan ja Jussin allekirjoittamassa, kieli poskessa kirjoitetussa tekstissä kerrotaan "poliisikoiranohjaajan väitöskirjaa" tehdessä havaituista seikoista.

"Marjastajien etsintä alkaa avosuohillastajien etsinnöillä. Siitä siirrytään pikkuhiljaa korpihillan- ja mustikanpoimijoihin. Puolukan poimijat etsitään ennen pakkaseen eksyneitä karpalon noukkijoita. Karpalomehu on muuten hyvä lääke heinäkuussa paleltuneelle eturauhaselle", päivityksessä veistellään.

Tekstissä kerrotaan myös, mikä ihmisryhmä tuntuu eksyvän marjametsälle helpoiten, ja keitä joudutaan harvemmin etsimään.

"Hillastajia profiloidessani olen päätynyt siihen, että aivan yllättäen heikoimpia suolla kulkijoita ovat ikänsä Lapissa, Oulunläänin pohjoisosissa ja Kainuussa asuneet keski-iän ylittäneet henkilöt. Heitä eksyy suolle eniten."

"Vastaavasti vähiten suolle katoaa noin 20-vuotiaita helsinkiläispoikia. He ovat siis tutkimusteni kaikista varmimpia kairan kiertäjiä. Turkulaisia en ottanut tutkimukseeni lainkaan, koska he tuntuivat olevan jonkin verran hukassa jo hillasuota etsiessään."

Oulun poliisilaitos muistuttaa, että mikäli eksyy, avun soittamisessa ei kannata arkailla. Samalla koirapartio jakaa muutaman "ilmaisen" vihjeen marjareissua suunnittelevalle:

- Tunnista omat voimasi. Suolla kävely on raskasta, kyykkimisestä puhumattakaan.

- Ota evästä ja juotavaa. Älä eksy maastopuvussa.

- Ota mukaan puukko, tulitikut, kartta ja kompassi. Kertaa suunnistamisen perusperiaatteet.

- Puhelimen akun tulee olla täynnä ja lataa siihen 112-sovellus. On muuten hyvä!

- Marjastakaa porukalla, sillä yksin eksyminen on paljon tylsempää.

- Jos ei ole marjastuskaveria, niin sano ainakin jollekin visulle ystävälle paras hilla-apajasi. Siis se oikea paikka. Kerro milloin lähdet ja milloin palaat takaisin.

- Jos eksyt, niin käänny takaisin ja mene kotiisi. Jos olet totaalisesti hukassa, niin hälytä apua ja hakeudu näkyvälle paikalle odottamaan. Älä säntäile.

- Säästele puhelimen akkua, vaikka tekisi kuinka mieli sättäillä tai somettaa. Hästäk eksyksissä.

 Katso koko päivitys alta:

Lue myös: Johnny Depp tarjosi 13-vuotiaalle tyttärelleen kannabista - "Olin vastuullinen vanhempi"

Lue myös: Motörhead-tähti sai koronatartunnan Ruotsista - laihtui 6 kiloa

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat