Kuva: Shutterstock

Paikat, jotka tulisi siivota vähintään kerran vuodessa - saattavat unohtua helposti

03.05.2021 15:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Esimerkiksi uuni ja astianpesukone tulisi siivota säännöllisesti.

Kesä lähenee ja monessa kodissa käydään lähiviikkojen aikana viikkosiivousta järeämpää kevätsiivoista läpi. Kodissa on olemassa monenalaisia nurkkia ja koloja sekä erilaisia kodinkoneita, joiden putsaaminen saattaa helposti unohtua. Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku nostaa tiedotteessa esiin viisi paikkaa, jotka jokaisen olisi hyvä puhdistaa vähintään kerran vuodessa. 

Lattiakaivo

Suihkun ja pesutilojen lattiakaivon putsaus kannattaa Hakun mukaan tehdä vähintään kerran vuodessa, mutta se on kuitenkin järkevä tehdä useamminkin. Etenkin, jos kaivo haisee tai vesi virtaa huonosti, on syytä aloittaa siivous.  

- Ennen puhdistuksen aloittamista kannattaa varata mukaan suojakäsineet omien käsien turvaksi, vanha tiskiharja putsausta varten sekä ruuvimeisseli lattiakaivon ritilän irrotukseen nostamalla. Puhdistusaineeksi sopivat yleispuhdistusaineet ja vesi. Yksi hyvä niksi on kaataa edellisenä iltana kaivoon pesuainetta ja antaa pesuaineen muhia siellä yön yli. Tämä helpottaa huomattavasti itse pesua seuraavana päivänä. Pahimpia virheitä lattiakaivoa putsatessa on se, että laittaa vesilukon huonosti paikoilleen. Tällöin kaivosta saattaa alkaa tulla epämiellyttäviä hajuja.

Parvekelasien pesu ja huolto

Parvekelasit on tärkeää puhdistaa kunnolla ainakin kerran vuodessa. Kevät on sille säätilan puolesta parasta aikaa. 

- Oikean säätilan valinta on tärkeää. Laseja ei kannata pestä talvella kovassa pakkasessa, jolloin pesuvesi jäätyy parvekelasin pintaan. Parvekelasien puhdistajan kannattaa varata ensimmäiseksi käsien ulottuville esimerkiksi markettien siivous- tai pesuainehyllystä löytyvä teflon- tai silikonispray saranan voiteluun, vettä ja pesuainetta profiilien ja lasien puhdistukseen sekä ikkunan pesuun tarkoitetut välineet. Mukaan kannattaa ottaa myös imuri, jolla saa alakiskoista helposti pölyn pois sekä tarvittaessa varrellinen pesuväline, jolla saa liat pois ilman että tarvitsee käyttää jakkaraa.

Sauna

Myös sauna on paikka, joka kannattaa kevätsiivouksen yhteydessä ottaa syyniin, sillä saunan materiaalit kuluvat sitä nopeammin mitä enemmän puhdistamista laiminlyödään.

- Saunan oikeaoppinen pesu kannattaa aloittaa tyhjentämällä se ylimääräisestä tavarasta, kuten saunakiulusta ja kauhasta, sekä imuroimalla lattia, seinän, pinnat sekä katto. Sen jälkeen seuraa itse pesuvaihe, jossa veden lämpötila on ratkaiseva. Lauteet tulee kastella lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Tämän jälkeen laudepinnat pestään veteen sekoitetulla pesuaineella harjaa tai sientä apuna käyttäen. On tärkeää käydä läpi lauteen kaikki pinnat. Myös alapuoli, sillä se on yleisin paikka, joka saunan pesussa jää pesemättä. Viimeinen huuhtelukerta tulee tapahtua kylmällä vedellä, joka sulkee puun syyt, jotta puun huokoset supistuvat ja lika tarttuu niihin vaikeammin. Tämän jälkeen pese lopuksi lattia. Myös kiuaskivet kannattaa vaihtaa kevätsiivouksen yhteydessä.

Uuni

Likainen uuni käryää, ei miellytä silmää ja pahimmassa tapauksessa lisää jopa sähkölaskua. 

- Ensin kannattaa ottaa uunista pois pellit ja ritilät. Myös irtoliat otetaan alussa pois pyyhkimällä. Tämän jälkeen suihkutetaan uunin pinnoille uunin pesuainetta, kunhan on ensin lukenut aineen käyttöohjeen. Sen jälkeen annetaan aineen vaikuttaa muutama tunti eikä haittaa, vaikka aine olisi yön yli uunissa. Lopuksi aine pyyhitään huolellisesti pois ja uuni on valmis. Älä käytä uunin putsaamiseen tai esimerkiksi pinttyneen lian irrottamiseen mitään terävää esinettä, kuten esimerkiksi veistä. Se saattaa naarmuttaa uunin pintaa ja tehdä ikävä jälkeä.

Astianpesukone

Astianpesukoneen puhdistaminen kunnolla on tärkeää, sillä huoltamattomuus vaikuttaa väistämättä astianpesukoneen käyttöikään ja se tulisikin puhdistaa kuukausittain. Puhdistukseen on tärkeää käyttää vain koneen puhdistukseen tarkoitettua ainetta, eikä esimerkiksi käsitiskiainetta.

- Käsitiskiaine vaahtoaa ja voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen. Kun lähdet puhdistamaan konetta, ota alakori pois, jos mahdollista. Sen jälkeen irrota siivilät ja suihkuvarret, pese ne ja laita takaisin. Laita myös alakori takaisin. Pyyhi tiivisteet sekä koneen ulkosivu. Jos koneen pesutilassa on havaittavissa rasva- ja kalkkisaostumia, laita pesuainelokeroon konetiskiainetta ja pese kone ilman astioita pesuohjelmalla, jonka lämpötila on mahdollisimman korkea. Suositeltavaa on myös välillä pestä kone erityisillä astianpesukokoneiden puhdistusaineilla, jotta koneen pesuteho pysyisi hyvänä.

Lue myös: Äiti jakoi niksin, jolla lapsetkin saa siivoamaan - onko tapa outo vai nokkela?

Lue myös: Asiat, joita suomalaiset kodiltaan toivovat - yksi tärkeydessään ylitse muiden

Kilpailut

Uusimmat