Kuva: Shutterstock

Terveyshurahduksessa ruokavaliosta unohtuu usein tärkeä ainesosa - 5 syytä, miksi tarvitset sitä

26.03.2022 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Moni karsii rasvasta ajatellessaan sen automaattisesti epäterveelliseksi.

Moni elämäntaparemonttia tekevä tai muuten vain terveelliseen ruokavalioon hurahtava pyrkii vetämään mutkat suoriksi ja ajattelee, että rasva ja öljy kaikissa muodoissaan ovat terveellisen vastakohta. Niin ei kuitenkaan ole, sillä kasviöljyt ja pehmeät rasvat ovat todellisuudessa terveydelle hyödyllisiä ja välttämättömiäkin.

Älä nipistä rasvoista

1. Vitamiinit imeytyvät paremmin. Vitamiinit A, D, E ja K ovat rasvaliukoisia, mikä tarkoittaa, että ne imeytyvät elimistöösi vain, jos saavat kaverikseen myös riittävästi rasvaa. Kyseisten vitamiinien puute voi johtaa moniin terveyshaittoihin.

2. Rasva tukee solujen kasvamista. Kaikki kehossasi voi paremmin, kun solut pääsevät uusiutumaan ja kasvamaan luontaisella rytmillään.

3. Aivot ja silmät kiittävät. Omega 3 -rasvahapot auttavat pitämään huolta aivojen, keskushermoston ja verkkokalvojen hyvinvoinnista. Keho ei luonnostaan tuota lainkaan näitä rasvahappoja, joten ne on nautittava aterian mukana.

4. Haavat paranevat. Yllättävä vaikutus on myös se, että riittävä hyvien rasvojen saanti auttaa myös haavoja paranemaan nopeammin.

5. Hormonitoiminta tarvitsee rasvoja pysyäkseen käynnissä. Kehosi tarvitsee hyviä rasvoja voidakseen erittää tärkeitä hormoneja. Muun muassa estrogeenin ja testosteronin tuotanto ovat riippuvaisia rasvan saannista.

6. Rasvat ovat myös verraton energian lähde. Ihminen tarvitsee tietyn määrän energiaa eli kaloreita päivässä ja rasva näyttelee sen täyttymisessä isoa osaa. Jos rasvan karsii kokonaan pois, et välttämättä saa tarpeeksi energiaa jaksaaksesi, pysyäksesi terveenä tai esimerkiksi päästäksesi treenitavoitteisiisi.

Lue myös: Ruokavalio voi vaikuttaa dementiariskiin - tutkimus osoittaa, millaista ruokaa kannattaa suosia

Lue myös: Iskeekö päivittäin niin sanottu ruokakooma? Yleisen ilmiön voi yrittää selättää 5 konstilla

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lähde: Healthline

Kilpailut

Uusimmat