Oho, puolivuotias syö itse! 5 vinkkiä, näin se onnistuu

23.09.2012 18:15 - Heli Thoren

Sormiruokailu-asiantuntija Hanna-Mari Arosilta neuvoo, miten jo puolivuotiaan voi opettaa syömään itse. Ja vielä samaa ruokaa muun perheen kanssa.

Miten helppoa olisi, jos vauvalle ei tarvitsisi muussata soseita ja syöttäessä päristellä lusikka kädessä. Minä syön itse -kirjan kirjoittanut Hanna-Mari Arosilta vakuuttaa, että vauvan kanssa ruokailu on juuri niin helppoa. Ja vielä hauskaa! Arosilta listasi viisi tärkeää periaatetta, jotka kannattaa ottaa huomioon vauvan sormiruokailua aloittaessa:

1. Oikea aika

Ajoitus on tärkeä. Yleensä lapsi on valmis syömään itse noin puolivuotiaana. Kun lapsi osaa istua, sormiruokailun voi aloittaa. Puolen vuoden iässä lapsi alkaa myös hanakammin tarttua ja osaa viedä asioita suuhun. Eikä työnnä kielellään ruokaa ulos. Myös se, että lapsi on kiinnostunut ruokapöydän tapahtumista on tärkeä tekijä.

2. Riittäähän ruoka?

On lapsikohtaista, riittääkö sormiruokailu yksinään. Sormiruokaileva lapsi voi tarvittaessa syödä myös syöttämällä ja päinvastoin. Erilaisten syömistapojen ei tarvitse sulkea toisiaan pois. On myös tärkeää huomioida, että maito on alle vuoden ikäiselle tärkein ravinto, eikä vielä puolivuotiaalle lapselle tarvitse tarjoilla viittää ateriaa päivässä.

3. Turvallisuus

Älä jätä lasta ruokailemaan yksin. Pidä huoli, että lapsi syö pystyasennossa, eikä esimerkiksi sitterissä. Näin minimoidaan tukehtumisvaara.

Puolivuotiaalla kakomisrefleksi suojaa tukehtumiselta. Kakomista ei pidä pelästyä. Seuraa, että lapsi selviää tilanteesta itse. Jos refleksi on todella voimakas, ja lapsi oksentaa helposti, sormiruokailu ei välttämättä ole paras tapa ruokailla.

4. Suuret palat

Muista, että sormiruokailua aloittaessa syötävät palat ovat suuria. Lapsi tarttuu palaan koko nyrkillään, eikä vielä osaa avata nyrkkiään, joten palan on oltava niin suuri, että se ulottuu otteen ulkopuolelle. Koostumuksen pitää olla oikea, jotta hampaita ei tarvita. Sopivan pehmeä, mutta ei kuitenkaan hajoava.

Mikä tahansa on sormiruokaa. Sosekeittoa voi syödä riisikakkujen päältä. Makaronilaatikko tehtynä suurista makaroneista sopii jo ihan pikkuisellekin.

5. Oikeassa seurassa, oikealla tavalla

Lapsi matkii pöytäseuraltaan kaiken. Myös taito käyttää lusikkaa ja haarukkaa tarttuvat ruokaseuralta. Ruokaa valmistaessa kannattaa ensin ottaa lapsen annos erikseen, ja lisätä suola sekä voimakkaat mausteet aikuisille vasta sitten. Lapsenkaan ruuan ei tarvitse olla mautonta.

Aluksi sormiruokailu on sotkuista puuhaa ja ruokapalat lattialla kuuluvat asiaan. Lapsi oppii kuitenkin nopeasti siistimmäksi, kun ruoka pysyy iän karttuessa paremmin hyppysissä.

Lue lisää sormiruokailusta ja tsekkaa koko perheelle sopivat herkkureseptit Hanna-Mari Arosillan, Soile Ruottisen ja Ulla-Maija Lähteenmäen Minä syön itse -kirjasta, 16,90 e, Tammi.

Kirjan kannen kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Kilpailut

Uusimmat