Näin onnistut joulukinkun paistamisessa - helpot ja varmat ohjeet

11.12.2012 17:45 - Heli Thoren

Ei liian kuivaa, eikä liian kosteaa. Täydellinen joulukinkku paistuu näillä nikseillä:

1. Ota kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Poista kinkku pakkauksestaan.

2. Pyyhi kinkun pinta kostealla paperilla. Kuivaa pinta talouspaperilla ja laita se nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Laita ritilän alle uunipelti, johon on kaadettu vettä. Huolehdi paistamisen aikana, ettei vesi lopu kesken.

3. Työnnä lihamittarin kärki kinkun paksuimpaan kohtaan. Pidä huolta, ettei mittari osu luuhun. Huolehdi myös, että mittari on kiinni lihassa, ei kinkun silavassa. Aseta mittari näkyville, jotta voita tarkkailla sitä avaamatta uunin luukkua.

4. Varmista mittarista kinkun sisälämpötila. Sopiva lämpötila ennen paistamista on +4 - + 10 astetta.

5. Kookas kinkku kypsennetään uunissa 125 asteessa. Kiertoilmauunissa sopiva lämpötila on hieman vähemmän, noin 100 astetta. Muutaman kilon kinkun voi kypsentää jopa 150 asteessa.

6. Paistoaika on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti. Tämän jälkeen paistoaika on noin kilo / tunti. Tämänkaltainen paistoaika on sopiva, kun kinkun sisälämpötila on noin 10 astetta uuniin mennessä. Huomioi myös, että litteämpi kinkku paistuu korkeaa ja pulleaa nopeammin.

7. Kinkku on sopivan kypsä, kun sen sisälämpötila on +75 astetta. Jos pidät mureammasta ja hieman kuivemmasta kinkusta, anna sisälämpötilan nousta + 80 asteeseen. Huomioi paistaessa, että lämpötila nousee vielä muutaman asteen sen jälkeen, kun kinkku on otettu pois uunista.

Kinkun kypsyyden huomaa myös siitä, kun paistomittaria poistaessa lihan sisältä valuva neste on kirkasta. Jos se on punaista, kinkku on vielä raaka.

8. Peitä paistettu kinkku foliolla, ja anna sen vetäytyä vähintään puolen tunnin ajan ennen kuorruttamista. Säästä paistoliemi - saat siitä herkullisen kastikkeen kinkun kaveriksi joulupöytään.

Huomioithan, että jos sinulla luomukinkku, sen paisto-ohjeet ovat erilaiset. Lue nämä vinkit läpi, jos paistat luomukinkkua!

Luomukinkku ei sisällä niin paljon vettä kuin tavallinen kinkku. Siksi se kuivuu helpommin ja vaatiikiin erilaiset paisto-ohjeet:

1. Ota kinkku huoneenlämpöön paria tuntia ennen paistamista. Poista pakkaus.

2. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

3. Aseta kinkku ritilälle uuniin ja aseta alle pelti, jossa on vettä.

4. Kypsennä kinkkua tunti (pieniä kinkkurullia 40 minuuttia), jonka jälkeen laske uunin lämpötila 105 asteeseen.

5. Jatka kinkun kypsentämistä, kunnes lihan sisälämpötila on 75-78 astetta (tarkkaile tilannetta paistomittarista - katso mittarin käyttöohjeet yllä olevista vinkeistä!). Jos haluat erityisen murean kinkun, paista, kunnes sisälämpötila on 80 astetta. Huomioi kuitenkin, että tällöin kinkusta saattaa tulla kuiva.

6. Kun kinkku on hieman jäähtynyt, poista verkko ja nahka. Kuorruta haluamallasi tavalla.

Lähteet: Snellman.fi, Kotiliesi.fi, Pajuniemi.fi

Kilpailut

Uusimmat