Hoida joulukukkiasi oikein - 5 vinkkiä

19.12.2012 14:15 - Heli Thoren

Viileää vai lämpöä, entä kuinka paljon vettä? Näillä neuvoilla saat joulukukkasi kukoistamaan.

Monelle tärkeä osa kodin joulukoristelua ovat kukat. Jotta ne säilyvät upeana pitkään, tarvitsevat ne oikeanlaista huolenpitoa.

1. Muista lämpötila

Toiset joulukukista pitävät viileästä, toiset kavahtavat kylmää. Joulutähti on kestosuosikki. Se vaatii kuitenkin lämpimän ja vedottoman paikan, jossa kukoistaa.
Hyasintti, jouluruusu ja leikkotulppaanit jopa puolestaan pitävät viileästä. Ne nauttivatkin olostaan, jos saavat viettää yönsä huoneilmaa hieman viileämmässä. Näin ne kestävät pidempään. Tulppaanit pitävät kylmästä vedestä - voit esimerkiksi lisätä kourallisen lunta kukkaveteen silloin tällöin.

Hyasintti on myös viileämmän ystävä. Liian lämpimässä se saattaa kasvattaa varren turhan pitkäksi. Myös hyasintti kestää kauniina paljon pidempään, jos siirrät sen silloin tällöin viileään.

Muista kuitenkin, että mikään kukka ei pidä pakkasesta. Jos juuristo pääsee jäätymään esimerkiksi kuljetusmatkalla kaupasta kotiin, kasvi kuolee.

2. Kuljetus

Muista huolehtia kukan oikeanlaisesta kuljetuksesta. Jos viet kukkia tuliaiseksi tai kuljetat niitä pidemmän matkan kotiisi, huolehdi, että ne on pakattu hyvin.

Kun ostat esimerkiksi joulutähden kukkakaupasta, ja se pakataan sanomalehteen, kukka tarkenee pakkasessa vain vartista kahteenkymmeneen minuuttiin. Jos joulutähti saa liikaa kylmää, se pudottaa seuraavana päivänä lehtensä.

Hyasintti, jouluruusu, amaryllis ja esimerkiksi tulppanit kestävät kylmää paremmin. Nekin on kuitenkin syytä pakata hyvin, jos kuljetat niitä pakkassäässä.

3. Kastelu

Joulutähti kaipaa vettä 2-3 päivän välein. Sama sääntö pätee jouluruusuun. Jouluruusun ei saa antaa kuivahtaa. Sitä kannattaa kastella ruukun lautasen kautta.

Amaryllis ja hyasintti eivät puolestaan kaipaa kastelua, vaan ne saavat elinvoimansa kukkasipulista. Kastele niitä varoen, jotta ne eivät kasvata vartta turhan pitkäksi.

4. Elämä joulun jälkeen

Jouluruusu on perenna, joten sen voi keväällä istuttaa maahan. Myös hyasintti ja amaryllis voivat jatkaa elämäänsä ulkosalla.

Amaryllis haluaa kukinnan jälkeen levätä, joten anna lehtien versoa itsekseen. Kukan voi kesällä viedä ulos ja nostaa syksyllä takaisin sisään.

Hyasintin kukinnan jälkeen, leikkaa kuivunut kukka pois ja jätä lehdet kuivumaan. Kun kevät koittaa, ja sipuli alkaa versoa, istuta se maahan. Kukka ei kuki aivan joulun tavoin, mutta kauniit pikku kukat saattavat ilmestyä jopa kaksi kertaa kesässä.

Jouluruusu on kiitollinen kasvi ja hyvällä kastelulla se voi elää viherkasvin tavoin joulun jälkeenkin. Leikkaa kellastuneet lehdet pois ja kastele ruusua. Istuta se keväällä maahan.

Vinkit antoi Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Kilpailut

Uusimmat