Kuva: Shutterstock

Uusi testi paljastaa mikä on riskisi sairastua kansansairauksiin - tekeminen onnistuu helposti kotona

21.05.2025 11:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Riskitesti käsittelee muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Diabetesliitto ovat luoneet riskitestin, jolla on mahdollisuus saada arvio omaan hyvinvointiin liittyen. Testillä voidaan mitata tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien sekä muistisairauksien mahdollisuutta omalla kohdalla, THL:n tiedotteessa kerrotaan.

Testi on tarkoitettu aikuisille henkilöille ja sen tavoitteena on testaajan terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen. Testi on tehtävissä verkossa eli sen voi tehdä vaikka kotisohvalla istuessa.

- Nämä yleiset sairaudet heikentävät hyvinvointia ja toimintakykyä erityisesti iän karttuessa. Riskin tunnistaminen on tärkeää, jotta asiaan voi tarttua hyvissä ajoin ja näin jopa ehkäistä sairauden kokonaan, THL:n tutkimuspäällikkö Jaana Lindström kertoo tiedotteessa.

Kansansairaudet rasittavat useita suomalaisia. THL:n mukaan lähes jokaisella aikuisella suomalaisella voi olla kohonnut riski sairastua testissä käsiteltäviin sairauksiin.

Tilastojen mukaan Suomessa tyypin 2 diabetekseen sairastuu vuodessa noin 23 000 ihmistä. Sepelvaltimotauti ja valtimotaudit ovat yleisimpiä sydän- ja verisuonisairauksia. Tiedotteessa kerrotaan, että sydäninfarktin takia sairaalahoitoon joutuu noin 22 000 henkilöä vuodessa. Vielä tätäkin useampi eli noin 24 000 ihmistä saa aivoinfarktin tai aivoverenvuodon. Muistisairaudet jatkavat samoja tilastomääriä. Niihin sairastuu vuosittain noin 23 000 ihmistä.

Testi antaa arvionsa sen tekijän alttiudesta sairastua kyseisiin sairauksiin pitkällä aikavälillä. Riskiarvio kattaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien kohdalla seuraavat 10 vuotta. Alttiutta sairastua muistisauraksiin arvioidaan seuraavan 20 vuoden ajalta.

- On tärkeää tunnistaa oma riskinsä ja tiedostaa, miten itse voi vaikuttaa riskiinsä sairastua. Ihan jo pienillä elintapojen muutoksilla voi vaikuttaa siihen, että pysyisi terveenä ja hyvävointisena mahdollisimman pitkään, Diabetesliiton johtaja Sari Koski toteaa tiedotteessa.

Riskitesti ottaakin huomioon sairauksien yhteiset riskitekijät. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jos sairastaa yhtä kansansairautta, voi olla suurentunut riski sairastua myös toiseen.

Yhteisiä riskitekijöitä ovat muun muassa ylipaino, kohonnut kolesteroli ja korkea verenpaine. Toinen yhteinen tekijä sairauksien välillä on se, että ne voivat kehittyä pitkään ilman minkäänlaisia oireita. Esimerkkinä mainitaan tyypin 2 diabetes, josta joka viides ei edes tiedä sairastavansa sitä.

- Riskitesti antaa tiedon lisäksi tukea ja konkreettisia vinkkejä, mitä jokainen voi itse tehdä riskinsä pienentämiseksi, Koski sanoo.

Asiantuntijat muistuttavat, että testi ei anna pätevää diagnoosia, vaan yleisen väestötutkimuksiin perustuvan palautteen sairastumisen alttiudesta.

Kansansairaudet vaikuttavat yksilön lisäksi myös yhteiskuntaan. Kun työkyky heikkenee, sillä on suuri merkitys kansantaloudelle.

Lue myös: THL: Kasvisruokailun lisääminen ja uudistettu ruokakasvatus voisi tuoda miljoonasäästöjä

Lue myös: Nuorten mielenterveysoireilussa on alueellisia eroja, kertoo THL

Lue myös: Kuusi elintarviketta, jotka voivat pahentaa siitepölyallergian oireita

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kilpailut

Uusimmat