Uskalla värittää! Asiantuntija neuvoo, miten käytät värejä sisustuksessa

27.01.2013 11:00 - Heli Thoren

Valkoinen väri on helppo, mutta ei aina esteettisin sisustusratkaisu. Sisustusyritys Designers Guildin markkinointijohtaja neuvoo, miten opimme käyttämään värejä.

Monet päätyvät valitsemaan kotiinsa turvallista valkoista tai beigeä. Jos mieli halajaa kuitenkin väri-ilottelua, kannattaa olla rohkea.

Sisustusguru Tricia Guildin perustamassa Designers Guild -yrityksessä ymmärretään värien päälle. Yrityksen tapetit ja tekstiilit loistavat mitä uskaliaimmissa väriyhdistelmissä. Designers Guildin markkinointijohtaja Henry Jones piipahti Suomessa esittelemässä yrityksen tuoreen kevät-kesä-malliston. Samalla Jones antoi vinkkinsä Voicen lukijoille värien käytöstä kodin sisustuksessa.

Mistä kannattaa aloittaa kodin värittäminen?

Aloita miettimällä, minkä värien käytöstä haaveilet. Tilaa sitten näytteitä tapeteista ja tekstiileistä. Jos et ole varma, että haluat kotiisi vaikkapa turkoosia, tilaa näytteitä mahdollisimman monipuolisesti eri väreissä. Leikkaa sitten näytteistä pienet palat ja ripusta ne seinällesi. Elä mallipalojen kanssa muutama päivä. Mieti, mikä niistä miellyttää silmääsi eniten. Entä mikä sopii tilaan parhaiten? Sinun on muutaman päivän maistelun jälkeen helpompi päättää, mikä väri sopisi juuri sinun kotiisi.

Minkä virheen väreillä sisustaja useimmiten tekee?

Jos on arka käyttämään värejä, kannattaa aloittaa varovasti. Ei välttämättä kannata sännätä hankkimaan oranssia sohvaa tai tapetoida seinää kirkkaan vihreäksi. Väreillä sisustaminen kannattaa aloittaa harkiten. Kokeile ripustaa yksi värikäs verho ikkunoihin tai hanki pari värikästä sohvatyynyä. Voit silti pitää beigen tai valkoisen sohvasi, vaikka innostuisitkin väreistä. Näin saamme kontrastin vaaleudelle. Kun totuttelemme värien käyttöön pikkuhiljaa, saamme lisää itsevarmuutta niiden käytössä. Ryhdymme huomaamattamme käyttämään värejä enemmän kotonamme. Samalla myös opimme huomaamaan, mistä väreistä pidämme ja mitkä niistä toimivat kotimme sisustuksessa.

Miten tietää, mitkä värit sopivat yhteen?

Olen tehnyt 25 vuotta töitä Tricia Guildin kanssa ja sen olen todella oppinut, että värien käytössä ei ole sääntöjä. Kannattaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Kuuntele vaistoasi ja sitä, miltä kokeilemasi värimaailma sinusta tuntuu. Jos se tuntuu hyvältä, olet valinnut oikean yhdistelmän. Jos et tiedä yhtään, mistä lähteä värien kanssa liikkeelle, ota vaikutteita. Lue sisustuslehtiä ja -kirjoja, vaikutu.

Kilpailut

Uusimmat