Pelikonsolipelit luultua haitallisempia - laita stoppi lapsen liialle pelaamiselle

29.05.2013 12:15 - Reija Saarinen

Elektronisten laitteiden käyttö laskee endorfiini-, serotoniini- ja dopamiinitasoja. Näiden hormonien vähäisyys saa ihmisessä aikaan stressin tunnetta.

Moni lapsi viettäisi päivät nenä kiinni tabletissa tai rystyset valkoisina pelikonsolin ohjaimen varressa. Vaikka kohtuullisesta pelaamisesta ei välttämättä olekaan välitöntä haittaa, liialla pelaamisella voi olla hurjat seuraukset pienen ihmisen kehossa.

Psykologi Linda Blairin mukaan on jo pitkään tiedetty, että pitkien aikojen viettäminen elektronisten laitteiden parissa aiheuttaa keskittymisongelmia. Tämä pätee sekä aikuisiin että lapsiin. Sen sijaan ulkona vietetty aika ja mielekkäiden aktiviteettien harrastaminen lisäävät hyvänolontunnetta. Tämä johtuu siitä, että ulkoleikit vapauttavat hyvää oloa tuottavia hormoneja, kuten endorfiinia, dopamiinia sekä serotoniinia.

Stressitasot nousevat

Pelikonsolien ja muiden elektroniikkalaitteiden huonot vaikutukset johtuvat siitä, että ne laskevat hyvää oloa tuottavien hormonien määrää. Näiden hormonitasojen lasku saa ihmisessä aikaan stressiä ja jopa vihantunnetta.

Kysely teetettiin niin, että lapsen läheisyydessä elävä vanhempi tarkkaili lasten reaktioita pelatessa. Kyselyn mukaan 87 prosenttia brittivanhemmista on sitä mieltä, että heidän lapsensa vaikuttavat onnellisemmalta silloin, kun he eivät pelaa konsolilla. Jopa 90 prosenttia sen sijaan kertoo, että kun lapset olivat esimerkiksi loman aikana pitkään erossa teknologiasta, heidän mielialansa koheni huomattavasti.

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat