Grilli vaatii hoitoa - 6 vinkkiä

24.06.2013 21:45 - Heli Thoren

Kesällä grillissä valmistuu moni ruoka. Oikeaoppinen puhdistaminen takaa herkullisen ja terveellisen ruoka-annoksen.

Grilli kuumenee monella suomalaispihalla liki päivittäin. Jotta grilliruoka maistuu, tulee grillin kunnosta ja puhtaudesta pitää hyvää huolta. Muutamalla vinkillä takaat, että grilli säilyy hyvänä kovassakin käytössä.

1. Oikeat välineet

Hanki grilliharja, jolla grilliritilän puhdistus onnistuu kätevästi. Katso harjaa ostaessa, että mille grillin pinnoille harja on omiaan. Toiset harjoista eivät esimerkiksi sovi valurautapinnoille, vaikka ne olisivatkin omiaan ritilän puhdistukseen.

Muuten grillin voi puhdistaa lämpimällä saippuavedellä. Grilleille löytyy myös puhdistusaineita, joiden avulla onnistut grillin puhdistuksessa vielä saippuavettäkin tehokkaammin. Varmista puhditusainepullosta se, että mihin osiin grilliä sitä on mahdollista laittaa. Toiset aineista eivät esimerkiksi sovellu ritilälle, johon myöhemmin laitetaan ruoka käristymään.

2. Öljyä

Öljyä grillin ritilä ja muut paistopinnat aina ennen käyttöä. Näin vältät sen, että ruoka tarttuu grilliin. Käytä tarkoitukseen esimerkiksi rypsiöljyä. Grilliin ei sovellu oliiviöljy, joka herkästi härskiintyy ja tuo liikaa makua ruokaan.

3. Puhdista lämpimänä

Puhdista grilli lämpimänä, jolloin ruoan tähteet ja lika irtoavat helpommin. Grilli kannattaa harjata grilliharjalla puhtaaksi joka käytön jälkeen. Perusteellisempi vesipesu on tarpeen, kun grilliä on käytetty viikkoja.

4. Polttimet ja pohja puhtaaksi

Kaasugrilleissä myös poltin ja grillin pohja likaantuvat käytössä. Ne on hyvä puhdistaa silloin tällöin. Odota, että grilli jäähtyy ja ryhdy puhdistuspuuhiin sen jälkeen. Rapsuta grilliharjalla pohjan liat pois. Voit halutessa käyttää saippuavettä tai puhdistusainetta. Polttimet saa parhaiten puhtaaksi harjalla tai kostealla liinalla puhdistaen.

5. Valurautapinnat puhtaaksi

Grillin valurautapinnat kaipaavat ritilän ja muiden osien tavoin puhdistamista. Valurauta säilyy hyvänä, kun muistat öljytä sen ennen jokaista käyttöä. Jos rautaan palaa kiinni ruoan tähteitä, rauta on mahdollista pestä astianpesuaineella ja kuumalla vedellä. Pesun jälkeen grilli on hyvä kuumentaa noin kymmenenksi minuutiksi, jonka jälkeen ylimääräiset karstat lähtevät hyvin irti grilliharjalla. Tämän jälkeen voit laittaa valurautapannulle jälleen ruoka-aineita.

6. Ruoste pois

Grillin saumapinnat grillin ulkopuolella on hyvä käsitellä hapottomalla öljyllä ruostumisen estämiseksi. Jos ruostetta on jo päässyt syntymään grillin ulkopinnoille, sen voi poistaa saman öljyn avulla. Öljyä ei kuitenkaan saa laittaa grillin sisäpinnoille tai paikkoihin, jotka ovat kosketuksissa ruoka-aineiden kanssa.

Lähde: Southernliving.com, Weber.com

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Voice.fi

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.