Perjantairesepti: Viikuna-hasselpähkinäleipä

15.11.2013 11:15 - Heli Thoren

Herkullinen ja muhkea leipä syntyy kotonakin, kunhan muistat varata tarpeeksi aikaa.

Viikuna-hasselpähkinäleipä

3 leipää


Ensimmäinen päivä, ilta

1 dl ruishapantaikinajuurta (katso ohje juuren tekoo täältä)

3 dl haaleaa vettä

3 dl ruisjauhoja


1. Sekoita taikinajuuri, vesi ja jauhot keskenään suuressa kulhossa. Peitä muovikelmulla ja anna olla yön yli lämpimässä paikassa, mieluiten noin 22-24 asteessa.

Toinen päivä, aamu

Lisää nämä ainekset eilen tekemääsi ruishapantaikinaan:

4 dl vettä

7,5 dl erikoisvehnäjauhoja

5 dl ruissihtijauhoja

1 rkl suolaa

25-30 kpl kuivattuja viikunoita

3 dl hassekpähkinöitä


1. Sekoita kaikki ainekset (paitsi viikunat ja pähkinät) keskenään. Vaivaa noin viiden minuutin ajan.

2. Leikkaa viikunat puoliksi. Lisää viikunat ja pähkinät taikinaan ja vaivaa vielä 3 minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja kohota, kunnes taikina on lähes kaksinkertaistunut. Anna taikinan kohota 3-5 tuntia.

3. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se kolmeen osaan. Litistä taikinaa hieman ja taita sitten reunat kohti keskustaa ja muotoile taikinasta pyöreä leipä.

4. Pane leivät saumapuoli alaspäin leivinpaperille. Ripottele pintaan hieman jauhoja, peitä leivinliinalla ja kohota noin 1,5 tuntia.Tee muutama viilto leivän pintaan.

5. Pane leipä paistumaan 250 asteeseen. Kun olet paistanut leipää 15 minuuttia, laske uunin lämpö 200 asteeseen. Tuuleta samalla höyry ulos uunista niin, että avaat ja suljet uunin luukkua muutaman kerran. Toista tuuletus noin viiden minuutin välein, aina siihen asti, että leivät ovat olleet uunissa noin 35 minuuttia ja ovat valmiita.

Lisää herkullisia, juuree leivottuja leipiä Mertin Johanssonin Juurevaa leipää -kirjasta.



Katso kaikki Perjantaireseptit täältä.

Kilpailut

Uusimmat