Onnistu helposti: Vinkit piparkakkutalon kokoamiseen

16.12.2013 19:15 - Heli Thoren

Palat kaatuvat ja sormet palavat sokerissa. Muutamalla niksillä talon kokoaminen onnistuu näppärästi.

Piparkakkutalon kokoaminen onnistuu hyvin, kun pitää muutaman vinkin mielessä. Vaikka talon kokoamisessa kokemus on valttia, on maltilla ja sorminäppäryydelläkin oma roolinsa.

Oikea taikinan koostumus

Jos teet taikinan itse, vältä laittamasta siihen liikaa jauhoja. Jauhoisesta taikinasta tulee huokoisempi lopputulos, jolloin palat murtuvat helpommin.

Leivo hieman paksumpaa

Vaikka ohuet piparit maistuvat suussa ihanilta, taloa tehdessä palojen on hyvä olla vähän paksumpia. Näin estät sen, että palat murtuvat tai hajoavat liittäessä niin helposti. Jos talon paloissa on pienempiä ulokkeita, pidä huoli, ettet kaulitse taikinaan liian ohueksi niidenkään kohdalla.

Liitä sokerilla

Vaikka moni pelkää kuumaa sokeria, on se liitosaineena kaikkein paras nopean jähmettymisensä ansiosta. Lämmitä sokeria noin puoli desiä kattilassa, ja kun se on juuri sulanut, pienennä lieden lämpötilaa. On tarkoitus, että sokeri pysyy nestemäisenä, mutta ei ehdi palaa liian ruskeaksi. Tumman ruskea sokeri maistuu kitkerältä. Vaalealla sulalla sokerilla saat hyvän lopputuloksen aikaiseksi.

Apuvälineet käyttöön

Kun olet sulattanut sokerin, valuta sitä pienellä lusikalla liitoskohtaan ja paina piparinpalat kiinni toisiinsa. Pienen lusikan avulla saat tähdättyä sokerin juuri oikeaan kohtaan, eikä se valu pitkin paloja. Jos laatikostasi löytyy pitkävartinen lusikka, on sen kanssa toimiminen vielä helpompaa.

Auttavat kädet mukaan

Vain todellinen leipojamestari kokoaa talon yksin. Auttavat kädet ovat talon liittämisvaiheessa erityisen tärkeät. Kun toinen pitää paloja yhdessä, voi toinen kaataa sokeria oikeaan kohtaan.

Viimeistele

Tuliko paloihin sokeirantuja. Murtuiko joku kohta? Tomusokerisade peittää alleen kaikki vähemmän esteettiset kohdat.

Kilpailut

Uusimmat