Helpolla kikalla saat valkosipulin terveyshyödyt pysymään kuumentamisesta huolimatta

02.04.2014 07:15 - Karoliina Kotala

Valkosipuli pitää tunnetusti sisällään lukemattomia terveyshyötyjä. Nyt asiantuntijat paljastavat kikan, jolla hyödyt saa pysymään valkosipulissa ruonvalmistuksen jälkeenkin.

Valkosipuli pitää tunnetusti sisällään ainesosia, jotka muun muassa suojaavat sydäntä ja ehkäisevät syöpää. Tutkijat eivät ole kuitenkaan vielä täysin ymmärtäneet, mistä valkosipulin terveyshyödyt tarkalleen johtuvat.

Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että kuumuus ja lämpö heikentävät juuri noita terveyttä edistäviä ainesosia. Vuonna 2001 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että valkosipulin kuumentaminen mikrossa 60 sekuntia tai uunissa 45 minuttia vähensi valkosipulin terveysvaikutuksia. Toisin sanoen kokatessa valkosipulin terveysvaikutukset heikkenevät.

Samaisessa tutkimuksessa selvisi kuitenkin myös, että jos valkosipulin antoi seisoa 10 minuuttia pilkkomisen tai murskaamisen jälkeen ennen kokkaamista, niin suurin osa sen terveysvaikutuksista säilyi kuumentamisenkin ajan.

Toisin sanoen seuraavan kerran, kun laitat ruokaa, joka sisältää valkosipulia, odota hetki valkosipulin pilkkomisen jälkeen ennen kuin lisäät sen ruokaan.

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat