Vapun herkullisimmat munkit täytetään omena-vaniljahillolla

29.04.2014 17:15 - Heli Thoren

Vappumunkit maistuvat parhaimmilta tuoreina. Mitä lähempänä juhlaa leivot ne, sitä muhevampi on lopputulos.

Vappumunkit

noin 35 - 40 kappaletta


0,5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 tl suolaa

1,5 dl sokeria

2 rkl kardemummaa

1 kananmuna

noin 12-14 dl vehnäjauhoja

100 g voita


Paistamiseen:

1 l rypsiöljyä


1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maidon joukkoon. Lisää suola, kardemumma ja sokeri. Sekoita joukkoon myös kananmuna voimakkaasti puulusikalla vatkaten.

2. Alusta jauhoja joukkoon vähän kerrallaan vaivaten. Vaivaa käsin, niin saat taikinaan paremman koostumuksen. Sulata voi ja lisää se joukkoon.

3. Kohota taikinaa lämpimässä leivinliinan alla noin 45 minuutin ajan.

4. Tee taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi pötköä, jotka leikkaat veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi. Pyöritä palat kauniiksi palloiksi.

5. Kohota palloja vielä vartti liinan alla.

6. Kuumenna rasva. Lämpömittarilla voit helpoimmin varmistaa, että öljy on oikean lämpöistä. 180 asteinen öljy on hyvä munkkien paistamiseen. Voit myös kokeilla lämpötilaa pienellä taikinanpalalla. Kun taikina kuplii rasvassa ja ruskistuu kauniisti, on öljy oikean lämpöistä.

7. Nosta munkit öljyyn ja ruskista niitä 2 - 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Kääntele munkkeja reikäkauhan avulla. Nosta valmiiksi paistetut munkit talouspaperin päälle jäähtymään.

8. Pyörittele munkit sokerissa, kun ne ovat jäähtyneet. Täytä ne sitten omenahillolla. Laita hilloa pursottimeen, jossa on pitkä ja kapea pää. Purista pursottimen pää munkin läpi ja purista hilloa sisään. Omenahillon ohjeen löydät täältä.

9. Nauti munkit hyvässä seurassa siman kaverina.

Kilpailut

Uusimmat