Täydellinen täytekakku vaatii viitseliään vispaajan - lue vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

02.06.2014 21:45 - Heli Thoren

Kesäisen juhlan kruunaa kuohkea ja maistuva kahvipöydän herkku. Mutta kuinka monta munaa tarvitaan?

Kuohkea ja herkullinen täytekakku syntyy muutaman täsmävinkin avulla. Muiden muassa viitseliäs vispaaminen ja sopiva kostutus tekevät kakusta ihanan herkun kahvipöytään. Ota neuvoista vaarin ja onnistu leipomuksessasi yli odotusten:

Kuinka monelle?

Kolmen munan kakusta riittää hyvää 6-10 henkilölle. Neljän munan kakusta riittää 10-15 vieraalle. Kuuden munan kakku sen sijaan riittää jo kahdellekymmenelle hengelle.

Vispaaja palkitaan

Malta vatkata taikinaa huolella. Vatkaamalla taikinaan saadaan kunnolla ilmaa mukaan, jolloin lopputulos on kuohkea. Muista, että huoneenlämpöiset kananmunat vatkaantuvat huomattavasti helpommin kuin jääkaappikylmät.

Jauhot siivilällä

Jotta saat taikinasta tasaisen, sekoita kaikki kakun kuivat aineet keskenään ennen taikinaan lisäämistä. Lisää jauhot sitten siivilän läpi taikinaan, jolloin lopputuloksesta tulee tasainen.

Kostuta riittävästi

Kostutus on tärkeä osa mehevää lopputulosta - ei liikaa, ei liian vähän. Hyvä muistisääntö on, että neljän munan pohjaan kostutusta tarvitaan noin desilitran verran.

Millä kostutetaan?

Hyviä kostutusnesteitä ovat erilaiset mehut tai maito, jonka voi maustaa vaniljasokerilla. Jos kakun kuorrutus on kovin kostea, jätä viimeinen kerros kokonaan kostuttamatta.

Täytä valmiiksi

Täytekakun voi täyttää jo edellisenä päivänä valmiiksi ja koristella vasta ennen h-hetkeä. Näin kakku pääsee kunnolla maustumaan. Täytä kakku ensin ja laita sitten kakun päälle leivinpaperi ja jokin paino. Näin lopputuloksesta tulee tasainen.

Millä täytetään?

Kermavaahtoseos, rahka-kermaseos, hillo tai hedelmät sopivat muiden muassa kakun täytteiksi. Perinteinen mansikkakakku maistuu, jos kakun välissä on mansikkaviipaleiden lisäksi esimerkiksi vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.


Neljän munan täytekakku


4 munaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta


1. Vatkaa munat ja sokeri keskenään kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja kääntele taikinan joukkoon.

2. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

3. Kumoa kakku jäähtyneenä vuoastaan. Leikkaa osiin ja täytä haluamallasi täytteellä.

Kilpailut

Uusimmat