Haluaako lapsi mennä kavereiden kanssa rannalle? Kerratkaa ensin nämä säännöt ja neuvot

08.06.2014 11:15 - Rea Tallgren

Monessa perheessä keskustellaan tänä kesänä siitä, saako lapsi lähteä kavereidensa kanssa uimaan ilman aikuisten valvontaa. Uimavalvoja Laura Sulkava kertoo Voicelle, mitkä asiat tulisi ottaa huomioon mietittäessä, milloin lapsi on valmis sinne lähtemään ilman valvontaa.

Se, milloin voi päästää yksin uimarannalle, riippuu enemmän lapsen uimataidosta, kuin iästä, kertoo Voicelle uimavalvoja Laura Sulkava.

- Uimahalliin lapsi saa mennä 10-vuotiaana yksin eli se voi olla vähän suuntaa antava ikä. Uimataidon raja on kuitenkin 200 metriä, joista 50 metriä pitää uida selällään, summaa hengenpelastajana ja uimavalvojana rannoilla ja uimahalleissa toimiva Sulkava.

Sulkava summaa muutamia asioita, joita lapsien päähän olisi hyvä takoa.

- Kannattaa pysyä rannan lähellä eikä uida poispäin. Lapsen on hyvä myös osata kääntyä selällään potkimaan kohti rantaa, jos voimat alkavat ehtyä.

Jos kaverille on käymässä huonosti, kannattaa heti hankkia apua, mutta itse apuun ei kannata hypätä.

- Tuolloin myös auttaja saatetaan vetää veden alle.

Jos kaveri katoaa veden alle, pitää katsoa joku merkki, minkä kohdalla se tapahtui, eli esimerkiksi ketä ihmisiä siinä kohdalla rannalla oli. Ja sitten Sulkavan mukaan onkin välittömästi syytä hakea valvoja paikalle.

Tärkeä neuvo on joskus helppo unohtaa, kun on hauskaa.

- Aina pitää muistaa, että hyvälläkin uimarilla voi ehtyä voimat. Jos ui rannasta poispäin, pitää vielä jaksaa uida takaisin, Sulkava summaa.

Kilpailut

Uusimmat