Eikö ruoka maistu? 8 vinkkiä, joilla saat nirsoilevan lapsen syömään

12.08.2014 13:01 - Susanna Karttunen

Monet lapset nirsoilevat ruoan suhteen. Seuraavat vinkit auttavat sinua innostamaan lastasi syömään terveellisiä aterioita.

Roskaruoka ja herkut ovat usein enemmän lasten mieleen kuin terveelliset ja ravitsevat ateriat. Nirsoilevat lapset ovat tuttu haaste monille vanhemmille. Seuraavat vinkit auttavat saamaan lapsesi suhtautumaan myönteisemmin ruokailuhetkiin.


1. Syökää keittiössä, älkää television ääressä. On hyvä varata oma aika ruokailulle, jolloin keskittyminen ei herpaannu muihin asioihin.

2. Säännölliset ruokailuajat ja terveellinen, hyvänmakuinen ruoka ovat tärkeitä asioita. Lapselle on hyvä tulla ruokailujen välissä nälkä, jotta ateriat maistuvat ruokailun tullessa. Älä siis anna turhia välipaloja.

3. Tarjoa lapselle pieniä ruoka-annoksia. On parempi, että hän pyytää ruokaa lisää, kuin jättää sitä lautaselle syömättä.

4. Lapsen kanssa syöminen, ruoan jakaminen ja keskustelu ovat hyviä tapoja saada hänet nauttimaan ruokailuhetkestä. Näytä, että sinäkin nautit ruoasta.

5. Tarjoa uusia ruokia yhdessä tuttujen ruokien kanssa. Joudut ehkä tarjoamaan niitä useita kertoja, ennen kuin lapsi oppii pitämään niistä.

6. Ota muksu mukaan ruokakauppaan ja kokkaushetkiin. Voit esimerkiksi antaa hänen valita kaupasta mieleisensä hedelmät ja tehdä niistä yhdessä hedelmäsalaattia. Monet lapset nauttivat leipomisesta ja apukokkina olemisesta.

7. Jos lapsesi kieltäytyy syömästä, älä menetä hermojasi ja tuputa ruokaa hänelle. Harjoitelkaa yhdessä uusia makuja pikku hiljaa. Jotkut lapset eivät halua syödä hedelmiä, mutta juovat smoothieita. Jotkut taas eivät syö vihanneksia sellaisenaan, mutta syövät niitä esimerkiksi tomaattikastikkeeseen piilotettuna. Jos suutut ja kritisoit lastasi kovaan ääneen, tulee ruokailuhetkistä heille pelottavia.

8. Palkitse ja kehu lasta, kun he kokeilevat uusia asioita. Näin hän oppii keskittymään positiivisiin asioihin ja arvostamaan saavuttamiaan asioita.


Uutisoimme aiemmin huippukokin vinkeistä lapsen nirsoiluun. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat