Se voi olla helppoa: Kätevät vinkit piparkakkutalon kokoamiseen

16.12.2014 14:15 - Heli Thoren

Piparitalon kokoaminen voi olla muutakin kuin ärräpäiden heittelyä.

Piparkakkutalo on monelle joulun haaste, josta selvitään yhdessä lasten kanssa joskus vähemmän kunnialla. Muutamilla nikseillä talon saa kasaan ilman hampaiden kiristystä:

1. Kokoa ensin

Jos haluat koristella piparitalon kasalla karkkeja, voi talon paloista tulla varsin painavia. Tällöin talo kannattaa koota ensin ja koristella varovasti sitten. Jos taas päätät käyttää vain kuorrutetta koristeena, eikä tarkoituksena ole hunnuttaa taloa karkein, voit ensin koristella sitten koota. Näin saat tehtyä tarkempaa työtä.

2. Sulata sokeri

Tomusokerikuorrutus sopii hyvin koristeluun, mutta talon palat kannattaa liittää yhteen sulalla sokerilla. Sokerin avulla palat pysyvät hyvin kasassa ja sokeri kovettuu nopeasti, jolloin talo on helpompi koota yksinkin.

Sulata noin puoli desiä sokeria kattilassa. Kun sokeri on sulaa ja vaaleanruskeaa, nosta se pois liedeltä. Varo polttamasta - sokeri palaa tummanruskeaksi nopeasti ja maistuu valmiissa talossa kitkerältä!

3. Kasta

Valuta sokeria talon osiin pikkulusikalla tai jos käytät isompaa kattilaa tai paistinpannua sokerin sulatukseen, voit kastaa koko talon sivun sokeriin. Tuolloin osat on helppo liittää toisiinsa. Kasta vain toinen osa ja liitä se toiseen osaan kiinni. Sokeri tarttuu piparkakkuun paremmin, kun sitä ei ole kummassakin talon osassa.

4. Avuksi lusikka

Kun olet saanut palat liitettyä, valuta sulaa sokeria pienellä lusikalla varovasti liitoskohtiin. Näin saat takuulla kestävät liitokset aikaiseksi.

5. Hunnuta

Jäikö piparkakkutaloon ruskeita sokerijälkiä? Voit pursottaa tomusokerikuorrutetta liitoskohtiin, jos haluat niistäkin valkoisia. Lopuksi talon voi hunnuttaa tomusokerilla, jolloin saat peitettyä pienet kauneusvirheet makeasti.


Jouluna saa herkutella, mutta kohtuus kaikessa. Jos et halua kartuttaa joulukiloja, lue hyvät hoikisteluvinkit täällä.

Kilpailut

Uusimmat