Syksyn maukkain ja helpoin ruoka on mummin jauheliha-kasvisvuoka - katso resepti

22.09.2015 15:45 - Reetta Haverinen

Tämä syyspata on lohturuokaa maukkaimmillaan.

Syyssato on nyt parhaimmillaan ja siten siitä tulee ottaa kaikki ilo irti. Kukkakaalit, porkkanat, parsakaalit ja herneet eivät ole ainoastaan näyttävän näköisiä ja terveellisiä, ne myös maistuvat maukkailta - varsinkin tässä syksyisessä jauhelihavuoassa.

Isoäidin luottoresepti, joka syntyy varsin edullisista ja yksinkertaisista raaka-aineista, maistuu varsinkin syksyn pimenivinä ja koleina iltoina. Tätä herkkua haarukoidessa lähes tuntee puuhellan hellän loimun ja aistii mummolan tutut ja turvalliset tuoksut.

Niin kuin isoäitien omiin ohjeisiin yleensä, ei reseptiin ole tarkkoja mittoja. Reseptin raaka-aineiden mitat ovat siten suuntaa antavia. Voit siis soveltaa reseptiä oman mielesi mukaan.

Mummin pikkulämmin

400 grammaa jauhelihaa 

1-2 sipulia

Herneitä

Porkkanoita

Kukkakaalia

Parsakaalia

Kasvis- tai lihaliemikuutio

Mausteita

Ruskista jauheliha sipulin kanssa pannulla. Mausta jauheliha esimerkiksi suolalla ja mustapippurilla. Kaada jauheliha uunivuoan pohjalle. 

Pese ja pilkokasvikset. Lisää kasvikset vuokaan jauhelihan päälle. Keitä muutama desi vettä ja liota mausteliemikuutio veteen. Kaada neste kasvisten ja jauhelihan päälle.

Lisää vettä vuokaan tarvittaessa siten, että vesi ulottuu enimmillään vuoan puoleenväliin. Mitä enemmän nestettä on, sen vetisempää ruoasta tulee. Älä siis lisää nestettä vuokaan liikaa.

Ripottele vuoan päälle korppujauhoja tai juustoraastetta. Laita vuoka noin 175 asteiseen uuniin tunnin ajaksi siten, että kasvikset kypsyvät. Jatka kypsentämistä niin pitkään, että kasvikset pehmenevät.

Ota vuoka uunista ja nauti esimerkiksi puolukkahillon kera.


Voit käyttää vuoassa niin broilerin- kuin naudankinjauhelihaa. Kasvissyöjät voivat valmistaa vuoan soijarouheesta. Voit myös käyttää vuoassa juuri niitä kasviksia, joista itse pidät. Ruokaan sopivat hyvin myös lanttu-, nauris- ja perunakuutiot.

Voit jouduttaa ruoan valmistumista siten, että esikypsennät kasvikset keittämällä ennen vuokaan lisäämistä. Voit myös käyttää pakastevihanneksia halutessasi.

Lisää täyttävyyttä ruokaan saat, kuin lisäät vuokaan esimerkiksi riisiä tai ohraa.

Lue myös:  Helppo herkku! Täydellisen suklaagranolan resepti pelastaa syysaamut

Kilpailut

Uusimmat