Kuva: Fotolia

Laajenna siivoaminen koko elämääsi: Suomalaisasiantuntija antaa onnea tuovat ohjeet

18.11.2015 17:45 - Emma Ylistalo

Ota huomioon tarpeesi kotonasi. Myös kalenterin siistiminen auttaa kaaoksen järjestämisessä.

Ammattijärjestäjä ja -valmentaja Sandy Talermo auttaa suomalaisia saamaan kodistaan siistimmän. Hänen mukaansa epäsiisteys ja se, etteivät ihmiset viihdy kotonaan johtuu usein tavaran paljoudesta.

- Ongelma on siinä, että arki ei suju tavalla tai toisella ja siihen taas on syynä yleensä se, että tavaraa on liikaa. Vielä kun on itse saattanut katsella sitä tilannetta useamman vuoden, niin sille on tullut osittain sokeaksi. Minun roolini siinä on näyttää se pieninä osina ja auttaa näkemään koko koti uudella tavalla, Talermo kertoo Daamille.

Tämä taas johtaa siihen, ettei tavaroille ole kotona pysyviä paikkoja, johon ne voisi aina laittaa. Tavaraa saattaa myös olla niin paljon, ettei ihminen enää edes muista mitä kaikkea omistaa. 

Tutki kotiasi tehdäksesi siitä viihtyisän

Ensimmäinen askel on Talermon mielestä se, että lopettaa itsensä soimaamisen. Moittiminen ei vie asioita eteenpäin, vaan sen sijaan kannattaa tehdä kodissaan neutraali tutkimusmatka.

Mitkä asiat täällä häiritsevät minua? Mitkä asiat kotonani haittaavat arjen pyörittämistä? Mikä estää minua tekemästä niitä asioita kotona, joita haluan? Näitä kysymyksiä Talermo kehottaa ensimmäisenä miettimään.

Tämän jälkeen siivoamisessa pääsee parhaiten eteenpäin ottamalla yhden laatikon kerrallaan käsittelyyn ja pohtimalla mistä voisi karsia. Toinen hyvä tapa Talermon mukaan on järjestellä tavaroita ryhmiin niin, että samankaltaiset tavarat ovat samassa kasassa. 

- Silloin saattaa huomata, että saksia on kymmenet ja voi miettiä monillako pärjää, Talermo opastaa.

Karsi tavaroita, karsi menoja

Karsiminen kannattaa kasvattaa myös muuhun elämään, sillä Talermon mukaan täydessä kalenterissa on kyse samankaltaisesta asiasta kuin täydessä kodissa.

- Jotain on liikaa arjessa, on se sitten kalenterissa tai kotona. Kannattaa miettiä, millaiset asiat ovat itselle tärkeitä tällä hetkellä ja millaisia asioita haluaa tehdä. Mitkä taas ovat sellasia asioita, jotka eivät palvele enää. Jostainhan se tila on otettava ja jostain on aina luovuttava.

Karsiminen on avain viihtyisämpään kotiin ja ammattijärjestäjän mukaan se myös hillitsee myöhempää ostamista.

- Järjestettiinpä mitä tahansa, luopuminen kirpaisee aina sen verran, että jatkossa miettii tarkemmin hankintojaan, Talermo summaa Daamille.


Lue myös: Haluatko vaatekaappisi järjestykseen? Organisointiguru vinkkaa yksinkertaisen keinon


Kilpailut

Uusimmat