Himottavatko herkut? Juo mustaa teetä välttääksesi tunnesyömisen - lue loput vinkit

10.09.2013 11:15 - Senni Loikala

Monilla tunne-elämä vaikuttaa siihen, mitä suuhunsa pistää. Tunteiden vaikutusta ruokavalioon on mahdollista kuitenkin rajata.

Suklaalevy rankan päivän päätteeksi, pikaruoka-ateria lapsen urheilutreenien aikana, juhla-ateria isoisän syntymäpäivillä... Monet tietävät, että stressin ja ilon kaltaiset tunteet vaikuttavat ruokavalioon. Natural Vitality Living -sivustolla neuvotaan, kuinka tunnesyöminen on mahdollista taltuttaa.

1. Pyri pois "kaikki tai ei mitään" -ajattelumallista, jolloin ajattelet jättäväsi kokonaan esimerkiksi jälkiruokien syömisen käytyäsi kerran kakkubaarissa syömässä. Jos tuomitset halusi, saattaa se johtaa häpeän tunteeseen repsahduksen tapahtuessa. Tilanne voi kärjistyä niin, että syöt aiempaa enemmän tunteidesi takia.

2. Ruokaillessa kannattaa olla henkisesti hereillä eikä syödä niin, ettei edes muista mitä suuhunsa on pistänyt. Syö hitaasti, nauti tuoksuista ja mauista.

3. Ennen kuin olet syömässä, kysy itseltäsi oletko todella nälkäinen. Viivytä syömistä viidellä minuutilla, ja jos silloin vielä vatsasi huutaa nälästä, syö nautinnolla.  

4. Tutkimuksen mukaan mieltä kannattaa hämätä tarjoamalla itselleen visuaalisia elämyksiä mielitekojen välttämiseksi, sillä ne pitävät myös makeannälän muita aktiviteetteja paremmin aisoissa. Esimerkiksi piirtäminen tai palapelin tekeminen ovat hyviä harrastuksia.

5. Luo itsellesi rauhoittavia rituaaleja, joita toistat päivittäin. Esimerkiksi teehetki hyvän naistenlehden kera aina samaan aikaan saattaa hillitä tunteisiin syömistä.

6. Kun kulinaariset mieliteot iskevät, voi olla hyvä keskittyä hengittämiseen. Kun aivot saavat enemmän happea, ajatus kulkee paremmin, ja ruokavalinnatkin voivat olla terveellisiä jopa kiireen keskellä.

7. Tutkimuksen mukaan suklaan himosta voi päästä yli kävelemällä 20 minuutin ajan.

8. Kun mielesi tekee herkkuja, kannattaa harkita mustan teen juomista. Kyseisen juoman nauttiminen vähentää nimittäin lähes 50 prosenttia stressihormonia, joka saa ihmisen himoamaan sokerisia ja rasvaisia ruokia.

Lähde: Natural Vitality Living

Kilpailut

Uusimmat