Kuva: Shutterstock

Saako lennolle matkustamoon viedä lemmikin? Yhtiöiden käytänteet vaihtelevat suuresti

26.05.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Mitä tahansa eläinlajia ei lentokoneeseen voi viedä.

Saisiko nelijalkainen perheenjäsen lähteä lomamatkalle muun seurueen kanssa? Vastaus riippunee täysin lentoyhtiöstä ja kohdemaasta, sillä käytänteet voivat poiketa toisistaan suurestikin.

Esimerkiksi Finnair kertoo sivuillaan, että pieniä koiria tai kissoja saa kuljettaa myös matkustamossa, mutta niiden enimmäispaino saa kuljetuslaatikoineen olla kahdeksan kiloa. Mikäli lemmikki mielii matkustamoon, on kuljetuslaatikon mahduttava myös laukkujen tavoin edessä olevan istuimen alle ja lemmikin pysyttävä koko lennon ajan kopassaan. Sylissä hellyydenkipeinkään karvakuono ei siis lentokoneessa matkusta.

Norwegianian lennoilla sen sijaan matkustavat vain kissat ja koirat. Lentoyhtiö ilmoittaa sivuillaan kuitenkin tarkat säännökset, millaisessa kuljetuslaukussa lemmikin matkustaminen onnistuu. Laukun on mahduttava tiettyihin mittoihin ja myös lemmikin mahduttava sinne vaivatta istumaan ja makaamaan. Laukun on myös oltava vuototiivis. 

Lentoyhtiöiden omat kokorajoitukset kuljetuslaukulle sekä maksut lemmikin kuljettamisesta kannattaa aina tarkistaa erikseen. 

Kaikkien lentoyhtiöiden kyytiin ei myöskään lemmikillä ole asiaa minkäänlaisessa laukussa eikä edes ruumaan sijoitettuna. Esimerkiksi Suomesta joitakin lentoja operoiva halpalentoyhtiö Ryanair ei kuljeta lemmikkejä laisinkaan, ei matkustamossa eikä ruumassa. Ainoan poikkeuksen tekevät joillain reiteillä opaskoirat.

Ennen matkaa on syytä selvittää asiakirjojen kuten passien ja rokotustodistusten tarve myös lemmikeille. Kansainvälisillä lennoilla näiden on syytä olla myös englanninkielisiä. 

Aina lentoyhtiö itse ei sanele sääntöjä

Lentokoneen matkustamoon ei myöskään pääse mikä tahansa eläin. Muiden eläinten kuin koirien ja kissojen kuljettaminen matkustamossa voi olla mutkikkaampaa. EU-maiden sisällä voidaan kyllä kuljettaa myös jyrsijöitä ja kilpikonnia, mutta EU:n ulkopuolelta tai ulkopuolelle niiden kuljetus on kielletty. Myös kahdeksan kiloa painavammat eläimet tulee aina kuljettaa koneen ruumassa.

Osa maista saattaa myös rajoittaa eläinten maahantuontia, vaikka lentoyhtiöt itse eivät sitä varsinaisesti kieltäisikään. Esimerkiksi Iso-Britannia, Australia, Irlanti ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sallivat eläinten tuonnin maahan vain rahdin mukana.

Lue myös: Tiesitkö, ettet välttämättä pääse lennolle, vaikka olisit ostanut lipun? Harva tietää "overbookingista"

Lue myös: Amsterdam suitsii liikaturismia rajulla toimenpiteellä

Lue myös: Tiedätkö, missä kaikkialla voi juoda hanavettä? Vastaus voi yllättää

Lähteet: Finnair, Norwegian, Ryanair

Kilpailut

Uusimmat