Liikkeelle luontoon: Kolme varustetta, joihin kannattaa panostaa

05.06.2014 15:45 - Minna Talstila

Kesällä on kiva tehdä erilaisia retkiä. Niistä voi nauttia entistä enemmän, kun panostaa retkeilyvarusteisiin. 

Suomen kesä on mukavaa aikaa ulkoilla. Onhan silloin luonto vehreimmillään ja kauneimmillaan. Jos suunnitelmissasi on pidempi metsäretki, kannattaa panostaa varusteisiin. Niillä kun voi maksimoida ulkoilmassa liikkumisen tuoman nautinnon. Eri ulkoiluvarusteita valmistavien yritysten asiantuntijat kertovatkin Voicelle, mitä varusteita kannattaa ennen retkeä hankkia. 

Kengät

Kaikista tärkeintä on varustautua oikeanlaisilla kengillä, kertoo Tepi Sorjonen Haglöfsiltä. Kengissä säätöominaisuudet ovat hyvin rajalliset, joten siksi on tärkeää varmistaa jo ennen lähtöä, että ne ovat istuvat ja tukevat. Jalkineet kannattaakin ajaa sisään ennen varsinaista käyttöä.

Sorjosen mukaan huonot kengät voivat aiheuttaa useita eri ongelmia. Ensinnäkin jalat väsyvät huonoissa jalkineissa nopeammin ja niihin tulee helposti rakkoja. Jalkapohjat voivat myös kramppailla ja kantaluun kohdalle saattaa tulla kipuja, jopa tulehdusta. Lisäksi painavan kantamuksen kanssa myös nivelsiteet ovat vaarassa. Ne voivat nimittäin vaurioitua, jos astuu esimerkiksi juuren tai kiven päälle huonosti. 

Ulkoiluvaatteet

Retkelle lähtiessä on hyvä miettiä myös vaatetuspuolta. Tekniset vaatteet toimivat kävellessä parhaiten, sillä ne siirtävät hikoillessa kosteutta pois iholta. Sami Mikkola Merrelliltä painottaa, että on hyvä varata mukaan myös vedenpitäviä vaatteita. Jos ilma muuttuu retken aikana kosteaksi, ei huonosta säästä tarvitse kärsiä. 

Monet ulkoiluvaatemerkit panostavat vaatteidensa monikäyttöisyyteen, jolloin niitä voidaan käyttää sekä metsäretkellä että kaupunkiympäristössä. Vaatteissa on teknisiä ominaisuuksia, mutta ne ovat silti ulkonäöltään jokapäiväiseen käyttöön sopivia. 

Kantoväline

Jos aikomuksenasi on ottaa retkelle paljon tarvikkeita mukaan, kannattaa panostaa myös kantovälineeseen. Lyhyelle päiväretkelle riittää varmasti reppu, mutta muutaman päivän reissuihin ja vaelluksille on parempi hankkia rinkka. 

Rinkkaa hankkiessa kannattaa pyytää ammattiapua, jotta se olisi varmasti hyvä juuri sinulle. Sen valintaan vaikuttaa esimerkiksi kantajan koko. Rinkkaa on hyvä kokeilla täytteiden kanssa, sillä se saattaa tuntua tyhjänä aivan erilaiselta kuin täytettynä.

Sorjonen Haglöfsiltä muistuttaa, että rinkan oikeanlainen pakkaaminen on tärkeää. Se nimittäin vaikuttaa paljon retken mukavuuteen. Perussääntönä voidaan pitää, että suurimman painon tulisi olla keskellä selkää ja mahdollisimman lähellä kehoa. Yleensä makuupussi laitetaan rinkan pohjalle ja teltta sen ulkopuolelle, päällä olevan hupun alle. 

Reppujen ja rinkkojen kohdallakin on hyvä huomioida Suomen epävakaat säät. Hanki siis sadesuoja, jolla saat kantovälineesi suojattua jos sade pääsee yllättämään.

Kilpailut

Uusimmat