7 yllättävää hiustenhoitovirhettä, joihin moni sortuu tietämättään

01.07.2014 16:25 - Minna Talstila

Suomalainen hiustutkija murtaa yleiset harhakäsitykset ja kertoo Voicelle, miten hiuksia tulisi oikeasti käsitellä.

Hiustenhoitoon liittyy useita harhakäsityksiä, joihin monet uskovat sokeasti. Näitä käsityksiä kannattaisi kuitenkin kyseenalaistaa, sillä osan noudattamisesta voi olla hiuksille paljon haittaa. Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kertoikin Voicelle, miten hiuskuontaloa tulisi oikeaoppisesti käsitellä, jotta se pysyisi terveenä ja hyvännäköisenä. Syyllistytkö sinä alla listattuihin virheisiin hiustenhoidossa?

Peset hiuksesi liian usein

Monet pesevät hiuksensa päivittäin, mutta Hagros-Kosken mukaan kuontalo kuitenkin kannattaisi pestä paljon harvemmin. Ihanne olisi vain kaksi kertaa viikossa. Vastoin kuin yleisesti ajatellaan, talia ja hikeä ei tulisi nähdä likana, sillä niillä on päänahkaa suojaava tehtävä. 

Moni turvautuu liiallista pesua välttääkseen kuivashampooseen, mutta Hagros-Koski ei suosittele kyseisen hiustuotteen jatkuvaa käyttämistä. Kuivashampoo voi nimittäin yhdessä hien ja talin kanssa muodostaa tulppia hiustuppiin.

Jos hiuksesi rasvoittuvat todella nopeasti ja runsaasti, kannattaa miettiä rasvoittumisen syitä. Esimerkiksi ruokavaliolla on vaikutusta. Rasvaiset ruoat kuten makkarat, munkit ja pasteijat voivat aiheuttaa hiusten rasvoittumista. 

Peset hiuksesi pää ylöspäin

Hagros-Kosken mukaan hiukset olisi hyvä pestä pää alaspäin, jotta shampoon saisi hierottua päänahkaan asti. Pää ylöspäin peseminen on hänen mielestään sama kuin menisi t-paita päällä suihkuun. Päänahka ei nimittäin pääse puhdistumaan tarpeeksi, jos sitä hierotaan vain paksun hiuskerroksen läpi. Esimerkiksi hilsettä voi syntyä juuri sen vuoksi, ettei päänahkaa pestä kunnolla ja huuhtoessa siihen jää shampoojäämiä. 

Käytät lämmintä vettä koko pesun ajan

Hiusten peseminen ja kasteleminen lämpimällä vedellä avaa hiussuomut, jotka olisi kuitenkin kuontalon suojaamiseksi hyvä sulkea suihkun lopuksi. Tämä tapahtuu hoitoaineen ja kylmän veden avulla. Hagros-Kosken mukaan hiuksia olisikin hyvä huuhtoa lopuksi niin kylmällä vedellä kuin vain pää kestää, jotta hiuksen sisärakenteet pysyisivät suojassa.

Levität hoitoainetta pelkästään latvoihin

Yleisen käsityksen mukaan hoitoainetta ei kannata levittää hiusten tyveen. Hagros-Kosken mukaan tämä on kuitenkin harhaluulo, sillä myös hiusten tyvissä on suojaamista vaativia suomuja.

Harjaat hiukset märkinä

Takkuinen kuontalo tekisi mieli harjata suoraksi heti märkänä pesun jälkeen. Hiustutkija ei kuitenkaan tämän tekemistä suosittele. Harjaaminen voi nimittäin vahingoittaa hiuksia, joista saattaa irrota säikeitä. Sen sijaan Hagros-Koski suosittelee käyttämään hellävaraisempaa kaksipäistä kampaa. Käsittele hiukset ensin kamman harvemmalla osalla ja viimeistele tiheällä.

Käytät usein hiuslakkaa

Hagros-Kosken mukaan hiuslakan käyttäminen on uusien hiuksien murha. Siksi esimerkiksi runsaasta hiustenlähdöstä kärsivien kannattaisikin harkita kahdesti kyseisen tuotteen käyttämistä. Hiuslakka voi nimittäin tukkia tyhjät hiustupet ja uudet hiukset eivät välttämättä pääse kasvamaan lakkakerroksen läpi. Lakan sijaan Hagros-Koski suosittelee käyttämään muotoiluvaahtoja ja vahoja, jotka kannattaa hieroa hiuksiin pää alaspäin päänahkaa välttäen.

Oleskelet auringossa ilman päähinettä

Auringonpaiste ei ole suomalaisille hiuksille hyväksi, koska niistä puuttuu auringolta suojaava väripigmentti. Auringolla onkin hiuksiin kuivattava vaikutus, sillä se avaa hiusten suomukerrosta ja haihduttaa niistä vettä. Hagros-Koski myös muistuttaa, että hiusten vaaleneminen auringon vaikutuksesta on aina vaurio. Siksi kesäaikana kuontalo olisikin hyvä suojata päähineellä.

Hagros-Koski neuvoi myös ruokavalion, jota noudattamalla voi edistää hiusten hyvinvointia. Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat