Kuva: Fotolia

Ajoitko karvat ja sait tilalle punaisia pilkkuja? Nerokas keino estää niiden syntymisen

05.07.2017 09:15 - Katariina Auvinen

Jos sheivauksen jälkeen ihoon nousee punaisia pilkkuja, se on merkki karvatupentulehduksesta. Voit kuitenkin estää niiden syntymisen.

Kesällä ajellaan esimerkiksi säärikarvoja, kainaloita ja bikinirajaa tiheämmin kuin ehkäpä talvella. Joskus iho ärtyy ajelusta ja vaikka karvat olisivatkin poissa, on tilalla punaisia ärtyneitä pilkkuja. Kyseessä on karvatupentulehdus, joka paranee itsestään samaan tahtiin kun karvatkin kasvavat takaisin. 

Punaisia pilkkuja syntyy esimerkiksi helpommin alapään alueelle ajelun jälkeen, koska siellä iho on ohuempaa ja ärsyyntyy helposti hankauksen vuoksi. Partaterä rikkoo ihon pintaa, jolloin bakteerit pääsevät rikkoutuneesta ihosta karvatuppeen aiheuttaen tulehduksen. Paras tapa välttää punaisia pilkkuja on olla ajelematta karvoja, mutta monelle ei tule se kysymykseenkään. 

Parasta on pitää ajeluun käytettävä terä puhtaana ja muistaa, että terä menettää jo parin kerran jälkeen huomattavasti terävyyttään. Tylsä terä rikkoo ihoa vielä helpommin repiessään karvoja epätasaisesti irti. Tämän lisäksi kannattaa käyttää väljiä vaatteita vähän aikaa ajelun jälkeen, jotta iho saa hengittää eikä hankaudu. 

Jos kuitenkin punaisia pilkkuja on ehtinyt syntyä, voit torjua niitä apteekista ilman reseptiä saatavilla klooriheksidiini-valmisteilla. Tämä pätee myös ennen ajelua. Expressen-julkaisun mukaan juuri tällä valmisteella ajeltavan alueen taputtelu ennen ajelua poistaa ja vähentää punaisia pilkkuja. Valmiste tuhoaa bakteereja ja vähentää tulehdusta. Antiseptisista voiteista on myös apua ongelmaan. 

Lue myös: Karvojen poistaminen vahalla on hidastettuna karmivaa katsottavaa - katso jos pystyt

Lue myös: Tarina joka sulattaa sydämen: Isä kävi säärikarvojen vahauksessa ennen tytärtään, syy liikuttaa

Lähde: Expressen 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat