Kuva: AOP

Suunnittelija Louis Vuitton juhlisi tänään syntymäpäiviään - tunnetko muoti-ikonin huikean tarinan?

04.08.2017 17:45 - Bauer Media / Henna Koste

Louis Vuitton tunnetaan matkalaukkujen esi-isänä.

Louis Vuitton lienee maailman suosituin laukkubrändi. Merkki tunnetaan etenkin ruskeista monogram-laukuistaan. Harva muistaa, että kaiken takana on samanniminen mies, Louis Vuitton, joka syntyi 4. elokuuta vuonna 1821.

Hän syntyi Itä-Ranskassa maalaisperheeseen. Vuittonin äiti kuoli, kun poika oli vain 10-vuotias. Hänen isänsä avioitui pian tämän jälkeen, mutta nuori Vuitton ei tullut ollenkaan toimeen uuden äitipuolensa kanssa.

Matka-arkkuja oppipoikana

13-vuotias Vuitton otti kirjaimellisesti jalat alle ja päätyi kävellen Pariisiin. Hän pääsi oppipojaksi matka-arkkuja valmistamaan yritykseen. Myöhemmin keisari Napoleon III:n vaimo palkkasi Vuittonin henkilökohtaiseksi matka-arkkujen valmistajakseen ja pakkaajakseen. 

Vuonna 1954 lahjakas mies päätti kokeilla omia siipiään ja perusti nimeään kantavan yrityksen. Hänet tunnettiin tasakantisten matka-arkkujen keksimisestä, joka oli tuolloin täysin uusi innovaatio. Arkut olivat olleet kuperakantisia, mutta niitä oli hankala pinota päällekäin. Vuitton kehitti arkkuihin myös vesitiiviin pintamateriaalin.

Nimikirjaimet tuotteisiin kuoleman jälkeen

Alusta alkaen tuotteet olivat korkealaatuisia. Mies jatkoi työskentelyä yrityksensä parissa kuolemaansa asti, vuoteen 1892. Hän oli kuollessaan 70-vuotias. Vuittonille oli siunautunut myös jälkipolvea vaimonsa Clemence-Emilie Parriauxin kanssa, joten heidän poikansa jatkoi yrittäjänä.

Matka-arkkujen rinnalle on tullut liuta muita laukkuja ja muotitalo yhdistetään edelleen juuri niihin. LV-monogrammi suunnittelijan nimikirjaimista lisättiin tuotteisiin vasta suunnittelijan kuoleman jälkeen vuonna 1896. 

Nyt Louis Vuitton -liikkeitä on liki 400 ympäri maailman. (kuva: AOP)

Lähteet: Biography ja Aleteia

Lue myös: Louis Vuitton esitteli rannekellomalliston - haastavat Applen älykellot

Kilpailut

Uusimmat